Tilbake til Fakta og kunnskap om plast

Slik skal vi skape en sirkulær plastframtid i Norge

Rapporten Breaking the Plastic Wave hevet mange øyenbryn da den ble lansert i 2020. Nå har vi fått med oss artikkelforfatterne den internasjonalt anerkjente tenketanken SYSTEMIQ, til å gi en dom over Norges plastkonsum.

Publisert: 04.mai, 2021
Sist oppdatert: 15.juni, 2021

Sammen med det internasjonalt anerkjente konsulentbyrået SYSTEMIQ og sammen med prosjektpartner Mepex har vi tatt for oss Norges plastproblem, og hva vi må gjøre for å komme i mål med en sirkulær plastøkonomi. Prosjektet bygger på SYSTEMIQs rapport Breaking the Plastic Wave fra 2020.

Norge blant de første

Breaking the Plastic Wave var første gangen noen så på helheten av tiltak som må til for å få bukt med verdens plastproblemer. Dette prosjektet gjør Norge til en av de første landene til å ta i bruk dette globale rammeverket i en nasjonal kontekst, i rapporten Achieving circularity – Creating a zero-waste circular plastic economy in Norway.

Det er også vi som har skapt det digitale verktøyet Plastsimulator, som gjør det mulig for ledere og beslutningstakere på tvers av bransjer, for myndigheter, akademia og sivilsamfunn å forstå helheten av følgene av ulike plasttiltak i Norge. Ved å flytte på 18 ulike spaker kan beslutningstakere undersøke effekten av ulike tiltak på Norges plastfremtid, og få hjelp til å vurdere hvilke tiltak det er verdt å satse på, og hvilke aktører de burde alliere seg med.

Nysgjerrig på å teste verktøyet?

Plastsimulator ble utviklet gjennom et samarbeid mellom Handelens Miljøfond, SYSTEMIQ og Mepex, ved hjelp av et ekspertpanel.

Ekspertpanelet bestod av

  • Cecilie Lind, Avfall Norge

  • Thor Kamfjord, Norner

  • Kjersti Busch, SALT

  • Johannes Daae, Grønt Punkt Norge

  • Christoffer Back Vestli, Seconded National Expert for DG Environment

  • Marius Gjerset, Zero

Prosjektet bestod av tre hovedleveranser

  • Rapport - "Achieving circularity – Creating a zero-waste circular plastic economy in Norway"
  • Digitalt verktøy (Plastsimulator)
  • Teknisk rapport

Håper på forskning

Som del av prosjektet ble også en Excel-versjon av verktøyet, samt en Python-versjon, laget til bruk for akademikere som kunne tenke seg å bruke modellen i videre forskning.

Ønsker du tilgang til disse versjonene? Ta kontakt med lars@handelensmiljofond.no.

Har du spørsmål eller kommentarer til det globale rammeverket?

Ta kontakt med oceanplastics@systemiq.eart

Verktøyet og rapporten ble lansert i et webinar 15. juni 2021.

Gikk du glipp av det? Se webinaret i sin helhet her.

Se webinaret i opptak her

Rapporter

Les mer om handlingene, scenariene og detaljene om hvordan vi kan oppnå en sirkulær plastøkonomi i Norge i hovedrapporten.

Les mer om metodikken i Plastsimulator-verktøyet i den tekniske rapporten.