«Verdens beste jobb»
Det kan jo bare være årets kontor!
Åge Østensen, daglig leder Skjærgårdsservice
Åge Østensen er daglig leder Skjærgårdsservice. Redaksjonen i Rydd i tide møter den blide vestlendingen under en samling for alle profesjonelle ryddeaktører i Norge på et konferansehotell i Bergen.
- Dette er jo verdens beste jobb, utbryter Østensen entusiastisk til sine ryddekolleger som nikker anerkjennende.
På spørsmål om hva som gjør jobben så bra forteller Åge at i jobben som kystrenovatør jobber man med noe man brenner for.
- Vi er så heldige å få være ute og jobbe på vår vakre kyst, på øyer og steder i allslags vær. Det kan jo bare være årets kontor!
Åge forteller at det beste med å være profesjonell strandrydder er følelsen av at jobben man gjør faktisk betyr noe for marint miljø og livet i havet.
-Vi gleder oss til å gå på jobb, uansett vær og vind. Vi føler vi gjør en forskjell, forteller Østensen.
Den blide vestlendingen forteller at det også er tunge dager i jobben som kystrenovatør, spesielt når de finner mye søppel.
- Det verste med å være profesjonell strandrydder er at vi finner så mye, og at det fremdeles er en lang vei å gå både med rydding og med holdninger, sier kystrenovatøren.
Gjennom Rydd i tide-programmet har det blitt fjernet nesten 3500 tonn marin forsøpling langs kysten av Norge. Det er like mye som vekten av 16 statuer av Frihetsgudinnen. Mengden søppel kunne fylt hele tomten til Oslo S med et meterhøyt søppelberg over en og en halv gang.
Rydd i tide-programmet skaper arbeidsplasser langs hele kysten. Mens noen ryddeaktører arbeider i et klima som gjør det mulig å stort sett rydde hele året, er det andre aktører som kun har noen få uker til rådighet. Slik som på Svalbard.
På denne øygruppa i Arktis har ryddeaktørene et kort tidsvindu på omtrent fire uker hvor ryddeaktiviteten kan foregå. Her tar det lang tid før snøen forsvinner, og øyene har strenge vernehensyn både i med hensyn til natur og kulturminner. I tillegg må aktørene ta sikkerhetshensyn med tanke på isbjørn.
De profesjonelle ryddeaktørene som er samlet i Bergen deler erfaringer fra arbeidsdagene sine. Kystrenovatørene forteller om områder som er tøffe selv på godværsdager og om storforbruk av propeller.
Åge Østensen i Skjærgårdsservice forteller kollegene sine om at de har brukt opp en båt i løpet av tre år. En båt som er ment å vare i en mannsalder. Dette utsagnet ser ikke ut til å overraske de andre kystrenovatørene nevneverdig. De har liknende historier å fortelle. Det levner ingen tvil om at profesjonelle ryddeaktører må være svært båtkyndige og ha gode rutiner for HMS.
- Det er profesjonelle ryddeaktører som må til for å kunne rydde kystlinjen vår skikkelig så å skape arbeidsplasser i et slikt program er helt fantastisk, sier Østensen.
Rydd i tide-redaksjonen spør Østensen om han ser for seg at kystrenovatør kommer til å vær en yrkestittel i 2070 også.
- Så lenge vi forsøpler havet vårt er det behov for oss videre. Alle statistikker peker mot at vi vil øke plastforsøplingen enormt mot 2030 og 2050. Så svaret er definitivt «ja», men da må vi fortsatt ha finansieringsplan for kommende rydding. Jeg håper at vi har vært med på å sette en standard som piloter for yrket som kystrenovatør, avslutter Østensen.