Hilde Skiffard/Natur Norge
Vi lærte det «the hard way».
Naturens farer
Heftige vannblemmer etter møte med kjempebjørnekjeks og strandkvann. Harepest i kontakt med død vånd. 16 måneder med udiagnostisert borrelia. Allergisk reaksjon etter å ha blitt bitt av maur. Det er ikke bare bare å være strandrydder.
«Jeg har jo arbeidet innimellom de plantene mange ganger, men hvis du får saften på deg, blir det en kjemisk reaksjon om sollyset treffer området og man får andre gangs forbrenning og blemmer» forteller Mona Hegglund i Plastjegerne over telefon.
Mona humrer når hun forteller om dagen hun fikk en heftig vannblemme etter et møte med en kjempebjørnekjeks. Hun har alltid en latter på lur, selv om tema vi snakker om er alvorlig.
«Jeg var ikke klar over det» sier Mona. «Kjempebjørnekjeksen likner jo veldig på de andre "kjeksene", så du kan si vi lærte det the hard way» ler hun.
Hilde Skiffard i Natur Norge har også hatt et ublidt møte med en plante i forbindelse med strandrydding. I en e-post forteller hun om da albuen hennes ble full av blemmer etter kontakt med strandkvann på en rydding i Mandal.
«Dette visste jeg jo ikke på daværende tidspunkt, så da fikk jeg et lekkert arr til minne om ryddingen i Mandal!»
I e-posten skriver hun at dette kalles en fototoksisk reaksjon, der giftstoffene reagerer med sollys og gir en kraftig reaksjon. Hvis en er i kontakt med planten bør en dekke til området som har vært eksponert med klær, slik at en skjermer det for sollys.
«Det er jo en flott plante, og den er vertsplante for larvene til en av våre flotteste sommerfugler, Svalestjerten» skriver Hilde som også er biolog.
Rydd i tide-redaksjonen har forhørt seg blant de profesjonelle strandrydderne om de har noen historier å dele fra møter med planter og dyr. Responsen var stor.
Det ble en tre dagers grei tarmskylling.
Johnny Leo Johansen, Miljøstiftelsen Elv og Hav
Johnny forteller om å ha fått harepest etter å vært i kontakt med en død vånd. Han har også fått norovirus etter å ha spist stillehavsøsters.
«Det ble en tre dagers grei tarmskylling» skriver han på Facebook med et smil.
Are skriver på Facebook at han hadde 16 måneder med udiagnostisert borrelia etter å ha fått flått på en ryddetur til Rauer.
«Det va´kke digg» skriver han.
Også mannskapet i In The Same Boat har hatt flere tilfeller av stygge blemmer etter nærkontakt med kjempebjørnekjeks.
«Vi har jo ganske strenge tiltak mot dette, men av og til er fristelsen for stor til å jobbe med bare ermer, når temperaturen beveger seg opp i 25 grader eller mer» skriver organisasjonen.
Mona i Plastjegerne har også utviklet allergi mot maur etter å gjentatte ganger ha blitt bitt og stukket.
«Jeg ble stukket rett over hansken, fikk hevelse og området ble rødt. Legen sa at om hevelsen gikk over albuen, så måtte turen gå rett til intensiven. Heldigvis stoppet det rett under albuen» forteller Mona.
In The Same Boat forteller at de har mange artige historier etter åtte år i fjæra.
«Vi har blitt jaget av både aggressiv vær, elg, gås, kveg og...sinte bønder» skriver In The Same Boat på Facebook før de avslutter med en smiley.
Det er tydeligvis ikke bare bare å være strandrydder.
Rydd i tide har utarbeidet en veileder om biologiske farer i naturen for strandryddere. Den finner du her.