Logo
Logo

 Enorme mengder forsøpling. Bratte knauser.  
 Ugjestmildt klima. Store avstander.  
 Å rydde marin forsøpling i våre nordligste fylker er  
  ikke en jobb for pyser. 

Norges vanskeligste kyst?

Hvor vanskelig er det å rydde den nordligste kysten på fastlands-Norge?

Det ble veldig fort tydelig etter den første sesongen at avfallsproblemet langs kysten i Finnmark var mye større enn hva man hadde sett for seg.

Aleksander Sellstad, NovuMare

I 2021 tok de første profesjonelle rydderne fatt på opprydningsarbeidet langs den ytre kysten av kanskje den mest utfordrende kystlinjen Norge har å by på. I Troms og Finnmark skulle det ryddes 3473 kilometer kystlinje frem til utgangen av 2023. Forventet mengde søppel var beregnet til rundt 108 tonn kystsøppel.

Enorme mengder med marin forsøpling gjør ryddejobben krevende. Foto: Helene Skjeie Thorstensen/ Salt Lofoten

Resultatet av tre sesonger ble over 500 tonn søppel plukket over en total strekning på 2202 kilometer. 63 prosent av den planlagte kystlinjen ble ryddet. Ingen av aktørene ble ferdige med sine planlagte områder. Årsakene er mangfoldige og skyldes i stor grad utfordringene man møter som kystrenovatør i Troms og Finnmark.

For å få et litt bedre innblikk i hva aktørene selv synes om rydding langs kysten av Troms og Finnmark har redaksjonen i Rydd i tide pratet med Aleksander Sellstad, prosjektkoordinator for NovuMare og Joakim André Olsen, daglig leder i Arktisk Geotek.

På spørsmål om hvilke utfordringer man møter som kystrenovatør i Troms og Finnmark forteller Aleksander at det først og fremst handler om de enorme mengdene med avfall som man finner enkelte plasser.

Han forteller at rydding av marin forsøpling langs ytre kyst i Norge er utfordrende uansett hvilket område man opererer i. Hver region har sine særegenheter og spesielle utfordringer, men når det er sagt har Troms og Finnmark noen forskjeller som gjør dette området særlig utfordrende.


NovuMare i arbeid. Foto: Salt Lofoten

- Dette er tidkrevende og fysisk tungt arbeid. Kombiner dette med store avstandene i de nordligste kommunene, krevende terreng og til tider hardt vær, så har man et godt bilde på utfordringene man står overfor i Troms og Finnmark.

Han synes kysten i Troms og Finnmark er mer utfordrende enn kysten sørover.

- Det er mer kilo per kilometer, spesielt i Finnmark sammenlignet med områder Novumare har ryddet i Vestland, Rogaland og Agder. Avfallet skiller seg også ut fra de andre områdene, med mange flere større gjenstander, samt større og flere akkumuleringsområder.

Skiftende og ofte dårlig vær er utfordrende når områdene som skal ryddes er langt fra nærmeste kjørbare bilvei i til dels utfordrende terreng.

Joakim André Olsen, Arktisk Geotek

Han legger vekt på at den aller største forskjellen er ryddesesongens varighet. Med snø på strendene frem til juni og høststormer fra september har Troms og Finnmark den korteste ryddesesongen i Rydd i tide utom Svalbard. Det medfører en stor grad mindre fleksibilitet for renovatørene som har store prosjektområder å rydde.

Garn og trålposer er vanlige syn i fjæra i nord. Foto: Salt Lofoten



- Skiftende og ofte dårlig vær er utfordrende når områdene som skal ryddes er langt fra nærmeste kjørbare bilvei i til dels utfordrende terreng, forteller Joakim André Olsen i Arktisk Geotek.

Han forteller videre at de legger mye vekt på planlegging både i forkant og underveis i prosjektet, for å sikre fremdrift og god HMS. Aleksander sier at det er viktig å planlegge godt for å få så mye som mulig ut av arbeidet de skal gjøre.

Selv om jobben som kystrenovatør i Troms og Finnmark er krevende ser de likevel lyst på oppdraget de har i nord.

Finnmark har enorme mengder med søppel, og det er ofte stort og tungt. Foto: SALT Lofoten



- Som kystrenovatør i Troms og Finnmark får man noen fantastiske naturopplevelser. Man er tett på naturen og mange av områdene vi kommer til er godt utenfor allfarvei, og «uberørt» natur som sådan. Med det følger jo også et ansvar. Man vil jo ikke påføre større skade enn man gjør nytte, så man må gjøre seg noen refleksjoner før man setter i gang, sier Sellstad.

Olsen sier seg enig med Sellstad og trekker frem naturen og landskapet i Finnmark som noe unikt.

- Det er meningsfullt arbeid der vi som ansatte føler tilhørighet og blir stadig påmint hvor ille det kan være på hver aksjon, samtidig føles det godt å bidra til at strendene puster bedre i frisk nord-norsk luft og resultatene etter rydding er så visuelt tydelig, avslutter Olsen.

Rydd i tide er et program fra: Logo