Logo
Logo

In The Same Boat

 Hvordan er det å bo på seilbåt, tett med mennesker fra hele verden, samtidig som man rydder kysten for søppel? 

Skipperne

De jobber turnus. Planlegger ryddearbeid. Tar vare på frivillige. Navigerer.
Skipperne er ryggraden i In The Same Boat.

Man har mange roller i jobben. Man er jo psykolog, pappa og bestefar. Til og med litt politiker av og til.

Rolf-Ørjan Høgset, gründer og skipper i In The Same Boat

Frivillige fra hele verden kommer rekende til Norge for å rydde søppel. Her blir de i to-tre måneder før de reiser hjem igjen. I følge daglig leder av selskapet utgjør In The Same Boat faktisk et av verdens mest populære frivillighetsprosjekt.

De frivillige får dekket kost og losji, og bor sammen på seilbåtene som drives av ITSB. Hver båt har en skipper som navigerer båtene, planlegger ryddearbeidet, og som sørger for at alle om bord er trygge og har det bra.

Skipperne er ryggraden i In The Same Boat. Foto: In The Same Boat



Hvordan er det å bo på seilbåt, tett med mennesker fra hele verden, samtidig som man rydder kysten for søppel? For å få et innblikk i hverdagen til disse skipperne, har vi snakket med tre av dem: Rolf-Ørjan Høgset (50), Anna Tichatschek (25) og Runa Andersen (36).

Gründeren

Rolf-Ørjan er en av gründerne bak In the Same Boat som ble startet i 2017 og er inne i sitt åttende år som skipper. Han beskriver jobben som veldig variert, veldig spennende og ekstremt sosialt.

Gründer og skipper i In The Same Boat, Rolf-Ørjan Høgset. Foto: In the Same Boat

«Man har mange roller i jobben, man er jo psykolog, pappa og bestefar. Til og med litt politiker av og til» sier Høgset.

En typisk dag for Rolf-Ørjan innebærer en god del kontorarbeid, både før og etter selve ryddingen som i hovedsak foregår fra 9-17.

«Det er en jobb som krever at man er på hele tiden» sier han, og fortsetter med at det er givende å se hvor mye de får gjort, og hvor mye søppel de tar ut av naturen.

Rolf-Ørjan forteller at det fungerer godt å bo sammen med de frivillige, og at det er likhetstrekk med andre jobber hvor man jobber turnus, som i offshore-næringen. Han forteller at de frivillige har med seg god energi, og at det er inspirerende å jobbe med motiverte folk.

«Man kommer tett på folk, på godt og vondt. Fordelen er jo at man blir en sammensveist gjeng» sier Rolf-Ørjan.

Han legger også til at man har mulighet til å trekke seg tilbake, og at man som skipper har egen lugar. Rolf-Ørjan forteller om morsomme og minneverdige hendelser, som når de frivillige møter det norske dyrelivet på nært hold.

«Det er ganske artig når frivillige som har vokst opp i en storby i Europa blir jagd rundt på ei øy av en vær» sier han og ler.

Rolf-Ørjan forteller at for å være skipper hos In The Same Boat må man ha en oppriktig kjærlighet for havet, også må man kjenne på mye ansvar for sikkerhet og ansvar for folk.

«Det viktigste er at man har den indre motivasjonen for å gjøre noe fornuftig» avslutter han.

Fra frivillig til skipper

Anna kommer fra Østerrike. Til tross for at Østerrike ikke grenser mot sjø, har hun vært skipper hos ITSB siden 2020.

Anna skulle egentlig bli med som frivillig, men ble satt som skipper allerede første dag. Det var i 2020, og i dag jobber hun for In the Same Boat. Foto: In The Same Boat

Anna søkte i utgangspunktet som frivillig kystrenovatør, men da selskapet hadde behov for en skipper til, og Anna hadde relevant erfaring og kompetanse, ble hun satt som skipper allerede første dag. Anna har vært engasjert i plastproblematikken i mange år, og syns jobben som skipper er givende.

Å bo så tett med andre betyr lite privatliv.

«Ikke alle kan ha denne jobben» sier Anna og ler.

Anna er oppvokst med fem søstre, og er vant til å dele liten plass med mange mennesker, noe som kommer godt med i jobben.

«Man er jo sammen 24/7, så man blir godt kjent, og det dannes mange vennskap.»

Anna forteller at en viktig del av jobben er å se til at alle i teamet er trygge, og at de har det bra.

«Dersom gruppedynamikken ikke fungerer, fungerer ikke prosjektet. Folk må samarbeide.»

Hun forteller at det som oftest er god stemning og veldig koselig. De finner ofte på mye sammen, og Anna bruker blant annet å lære teamet sitt å strikke.

Anna bor i Østerrike, og av miljøhensyn reiser hun fra hjemlandet kollektivt med buss og tog. Hun blir derfor i Norge hele ryddesesongen. Foto: In The Same Boat

Vanligvis arbeider skipperne turnus, med en måned jobb og en måned fri. Anna bor fremdeles i Østerrike, og reiser opp til Norge for å jobbe i ryddesesongen. Av miljøhensyn reiser hun fra hjemlandet kollektivt med buss og tog. Dette tar noen dager, så for å komme unna logistikken med pendling, så jobber hun hele sesongen i strekk.

Globetrotteren

Runa har også vært skipper hos In The Same Boat siden 2020, og beskriver jobben som sosial, utfordrende og meningsfull. Før hun begynte som skipper har hun i flere år reist verden rundt for surfing og fotografering. Erfaringene fra å bo på hosteller rundt om i verden og å møte mennesker fra ulike kulturer, er perfekt i jobben som skipper.

Runa har i flere år reist verden rundt for surfing og fotografering. Nå er hun skipper i In The Same Boat. Foto: In The Same Boat

«Det er veldig gøy å jobbe med folk fra ulike steder i verden» sier Runa. «Alle har ulike ting å komme med, og det blir aldri kjedelig.» Runa reiser ikke like mye lengre, men føler at verden kommer til henne gjennom jobben.

«For å være skipper er det viktig at man er glad i folk», påpeker Runa. Andre viktige egenskaper er å være kreativ og løsningsorientert.

«Man er ute på havet alene, så dersom noe skulle skje, må man prøve å fikse det selv.» Det er også viktig å være god på risikovurdering slik at man kan forebygge og passe på at folk er trygge, forteller hun.

«Man er ute på havet alene, så dersom noe skulle skje, må man prøve å fikse det selv» sier Runa. Foto: In The Same Boat

Etter arbeidsdagen prøver Runa å legge til rette for aktiviteter som turer, bålbrenning og sightseeing for de frivillige.

«Det kan være utfordrende å alltid være 'på' og håndtere ulike rollene man må ha, som leder, venn og omsorgsperson» innrømmer Runa.

«Men det er også det som gjør jobben så meningsfylt» avslutter hun.

Rydd i tide er et program fra: Logo