Rydd i tide Møre og Romsdal
Møre og Romsdal er et langstrakt fylke, med mange fjorder som bryter opp geografien og øker reelle avstander. Mengden marin forsøpling varierer i de ulike områdene for opprydding, hvor erfaring viser at det er vesentlig mer avfall per km kystlinje i nordlige Nordmøre enn resten av fylket.
Med sin beliggenhet midt i kyststrømmen, og med et stort antall øyer og holmer hvor marint avfall kan sette seg fast, fungerer Smøla som en borrelås for marint avfall som flyter nordover langs kysten.
I Møre og Romsdal har aktørene i Rydd i tide-programmet fjernet 746 tonn med marin forsøpling i perioden mellom 2021-2023. Det tilsvarer 62 lastebillass med søppel!
Siden oppstart har vi ryddet 2236 kilometer kystlinje i fylket.
De neste to årene skal vi rydde ytterligere 751 kilometer, mer enn 15 % av ytre kyst. I tillegg skal vi vedlikeholde allerede ryddede områder.
Kommunene som ryddes i 2024 og 2025 er Smøla, Aure, Kristiansund, Averøy, Hustadvika, Aukra, Molde, Ålesund, Giske, Sula, Herøy, Sande, Ulstein, Hareid, Haram og Vanylven.
Det er utvalgte strekk i kommunene som ryddes. Kartet viser hvilke områder som er prioritert i 2024 og 2025.
Prosjektleder for Rydd i tide Møre og Romsdal
Marbio
Ryddeaktører i Møre og Romsdal (2024-2025)
Plastjegerne AS (Nordmøre Nord)
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal (Romsdal og Nordmøre Sør)
Sunnmøre Friluftsråd (Sunnmøre Nord)
Runde Miljøsenter AS (Sunnmøre Sør)
Regionalt rådgivende utvalg i Møre og Romsdal
Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Møre og Romsdal fylkeskommune, Miljødirektoratet/Marfo, Fiskebåtredernes Forbund, Hustadvika kommune, Kystverket og Søre Sunnmøre Reinhaldsverk.
Har du spørsmål?
Ta kontakt med prosjektleder for
Rydd i tide Møre og Romsdal:
Erlend Standal