Tilbake til nyhetsoversikten

100 millioner plastposekroner i julegave til 139 plastprosjekter

I dag har 139 prosjekter fått gladmelding fra Handelens Miljøfond. Plastposekronene skal blant annet gå til å lage gjenbrukbare fiskekasser og få ungdommer til å finne bedre plastløsninger.

Publisert: 14.desember, 2023
Sist oppdatert: 16.desember, 2023

Handelens Miljøfonds midler kommer fra plastbæreposene, som kjøpes av norske forbrukere hos Handelens Miljøfonds medlemmer. Nå tildeles over 100 millioner kroner til totalt 139 spennende prosjekter som skal løse norske plastproblemer.

– Vi forvalter disse midlene på vegne av medlemmene våre og det norske folk. Derfor er vi alle med å bidra til at plast ryddes fra strendene våre, at vi bruker mindre plast, og at vi gjenvinner mer av plasten vi er nødt til å bruke. Det er et stort privilegium å få dele ut disse midlene, og dette er definitivt årets høydepunkt for oss som jobber i fondet, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Her ser du alle prosjektene som fikk en gladmelding om plastposekroner denne uken.

22 millioner til de frivillige ryddeheltene

94 prosjekter får nå en gladmelding om midler til å rydde sine nærmiljø.

– På mottakerlisten er alt fra idrettslag til skoleklasser, speidere og dykkerklubber, som alle har det til felles at de ser forsøpling i sitt nærområde, og vil bruke av sin egen tid på å rydde den opp. Dette er noen av de fineste prosjektene vi støtter, sier Lind.

Disse prosjektene fikk støtte til frivillig rydding.

Enorm satsing på økt resirkulering og gjenbruk

Fondet bevilger også 75 millioner til 44 sirkulære prosjekter.

– I denne kategorien finner du prosjektene som forsøker å kutte, endre eller utvikle plastbruken vår. Disse prosjektene har potensiale til å kutte flere tusen tonn plast, og det er utrolig mange spennende prosjekter som har fått midler i år. Blant annet skal plastposekroner støtte utviklingen av gjenbrukbare fiskekasser, mer miljøvennlige fotballarrangementer og renovering av seilbåter som skal doneres til sommerskoler for barn, sier Lind.

Disse prosjektene fikk støtte i kategorien sirkulære prosjekter.

Vil ha opp engasjementet til de unge igjen

Mange piler peker i feil retning for ungdoms miljøengasjement. De føler at det ikke nytter og at de ikke blir hørt.

– Dette har vi forsøkt å gjøre noe med i år, ved å sette i gang et prosjekt der vi har kontaktet ungdomsorganisasjoner for å lete opp gode samarbeidsmuligheter.

Det har blant annet ført til plast settes på agendaen til Ungt Entreprenørskap, som nettopp har fått gladmeldingen om at de får 5 millioner for å starte en toårig satsing mot elevbedrifter i ungdomsskolen.

– Vi presenterer konkrete plastproblemer elevbedriftene kan jobbe med, som krever konkrete løsninger og kan motivere elevene til å gjøre en forskjell sammen med oss, sier Lind. Vi har stor tro på at nettopp unge, kloke hoder kan finne helt nye løsninger som ingen har tenkt på før og gleder oss til å se hva elevbedriftene kommer opp med.