Alt du vil vite om posekuttet
87% av jobben er gjort!
Plastposen har tapt kampen om søppelbøtta
I dag bruker nordmenn 53 plastposer i snitt per person i året – det laveste vi har målt i april noensinne. Det er en nedgang på åtte prosent bare siden mars, og hele 31 prosent sammenlignet med i fjor. April har pleid å være en måned med høyt forbruk på grunn av påsken, så dette er ekstra gode nyheter.
En viktig årsak til dette er at kontingenten økte 1. april, men også at flere butikker har vært flinke til å minne folk på at handlenett og avfallsposer på rull er både billigere og bedre for miljøet. Faktisk viser en ny undersøkelse nå at det er vanligere å bruke avfallsposer på rull enn plastbæreposer til restavfallet – og det er et stort steg i riktig retning. En avfallspose på rull inneholder nemlig bare halvparten så mye plast som en plastbærepose. Når flere velger denne løsningen, kuttes plastbruken til søppel drastisk.
Ønsker du mer innsikt? Sjekk ut Plastposerapporten 2024 her! Du kan også få oppdateringer rett i innboksen ved å melde deg på nyhetsbrevet vårt.
Vi er helt åpne om hvorfor kontingenten på plastposer øker, hvem som har bestemt at det skal være sånn og hva pengene går til.
Cecilie Lind, Daglig Leder
Hva er vitsen?
Å bruke plastposer til å frakte varer hjem fra butikken er unødvendig bruk av plast. Færre plastposer er bedre for miljøet og lommeboka. I tillegg er det et av de enkleste tiltakene vi kan gjøre for å redusere plastforbruket vårt.
Ja, hva skal jeg bruke da?
Handlenett eller noen annet du kan bruke igjen og igjen
Handlenett kan brukes flere ganger enn en plastpose, og det totale miljøavtrykket fordeles over alle disse gangene. Jo mer man bruker handlenettet, jo lavere er miljøbelastningen per handletur.
Hva med søpla da?!
Bruk avfallspose på rull til restavfallet!
Avfallsposer på rull er tynnere og billigere enn plastposene. Vi bruker dermed mindre plast per søppelpose vi kaster og sparer penger i samme slengen.
Hvor går penga?
Alle pengene fondet får inn brukes til å løse plastens miljøproblemer. Fondet har til nå støttet over 1700 prosjekter. Slik går plastposekronene tilbake til samfunnet og bidrar til et bedre miljø og en renere natur.
Oversikt over estimert PPI (Pose per innbygger) de siste tre årene*
*beregnet ppi basert på salgstall og historisk fordeling mellom dagligvare og faghandel
Utvikling i antall plastposer i Norge
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024