Den umulige stolen
Da gründerne bak KAOS bestemte seg for å lage en barnestol av hundre prosent resirkulert plast, hadde de ingen idé om hvor krevende veien til målet skulle bli. Med urokkelig vilje og støtte fra dedikerte samarbeidspartnere, klarte de å realisere et produkt mange mente var umulig.

Publisert: 23.mai, 2025 Sist oppdatert: 23.mai, 2025
– Det var godt vi ikke visste på forhånd, hvor vanskelig det skulle bli, sier KAOS-gründer Mette Bordal Hansen til medgründer Gineline Kalleberg.
Kalleberg ler, men kan ikke noe annet enn å si seg enig. De to sitter i flaggskipbutikken deres, Studio KAOS, på Lilleborg Torg i Oslo. Da de startet arbeidet med å lage en barnestol av hundre prosent resirkulert plast i 2021, kunne ingen av dem forutse hvilke hindre de måtte overkomme
– I etterkant kan det føles som en rekke tilfeldigheter at vi fikk det til, men vi har skjønt i etterkant at det var fordi vi ikke ga oss, smiler Kalleberg.
Lær mer om reisen bak ReKlapp:
Utfordringer på rekke og rad
Hansen og Kalleberg ble mødre omtrent samtidig – og oppdaget raskt at babyutstyrsbransjen ikke tok verken holdbarhet eller bærekraft på alvor. I 2015 startet de KAOS, med et klart mål: å tilby foreldre et bedre alternativ som kombinerer bærekraft med funksjon og godt design.
Fire år senere lanserte de KAOS Klapp barnestol i eik og bøk, som ble en suksess blant foreldre både i Norge og internasjonalt. Men da koronapandemien førte til knapphet på treverk, måtte de tenke nytt. Slik ble idéen om en barnestol i resirkulert plast født.
– Vi jobbet med kjempedyktige ingeniører, og har vært i dialog med store ingeniørhus, men da vi sa vi ville jobbe med resirkulert plast var beskjeden tvert: «Nei, det går ikke», forteller Kalleberg.

Så begynte utfordringene å melde seg – én etter én. Først trengte de ingeniører med spesialkompetanse på materialer, som kunne bidra med tekniske tegninger og datamodellering. Deretter fulgte en lang fase med forskning og testing for å finne riktig type plast.
– Vi innså fort at «resirkulert plast» ikke er én ting, sier Hansen.
De oppdaget at plasten kom i utallige varianter og kvaliteter. I tillegg er resirkulert plast mykere enn fossil plast, noe som utfordret stolens konstruksjon. Derfor måtte de identifisere en «armeringsagent» – et materiale som kunne gi plasten nødvendig styrke og stivhet. Det ble en lang prosess med prøving og feiling, men til slutt fant de partnere som var villige til å bli med på reisen.
Viktige støttespillere
– Støtten fra Handelens Miljøfond var helt avgjørende, forteller Kalleberg.
I 2022 fikk KAOS støtte fra fondet til å fortsette utviklingen av Reklapp. Lettelsen var stor da beskjeden kom – støtten betydde at de kunne videreføre arbeidet, som til da hadde vist seg å være langt mer krevende enn de opprinnelig hadde sett for seg.
Hvorfor ville Handelens Miljøfond støtte dette prosjektet?
Lars Brede Johansen, leder for plast og miljø i Handelens Miljøfond, sier dette om prosjektet:
KAOS har med blikk for godt design og bærekraftige løsninger lykkes med å ta spranget fra hobby til å etablere seg som en pioner innen baby- og barneutstyr med syv ansatte. De lytter til forskere og sine egne disruptive sinnelag, legger lista høyt og lykkes med å utvikle bærekraftige stoler med lavt og synkende miljøavtrykk. KAOS lykkes med å kombinere miljøeffektive produkter og rask vekst i omsetningen.
Den seneste utgaven av Klapp Barnestol, er sirkulær økonomi i praksis. Og det må nevnes at barnestoler er et krevende produkt som stiller høye krav til materialene som brukes. Derfor må det regnes som en viktig milepæl i arbeidet for å erstatte jomfruelig plast med resirkulert, når KAOS nå tilbyr en slik stol som er laget av 100 prosent resirkulert plast. De har vist hvordan et selskap som legger lista høyt på miljøområdet, skaper ringvirkninger som gir fart til utviklingen, i dette tilfellet hos ingeniører og plasteksperter i plastindustrien.
De måtte finne produsenter som var villig til å jobbe med innovasjon på høyt nivå med mye usikkerhet, som hadde stor og kompleks nok maskinpark for å håndtere de digre støpeformene. I 2023 kom KAOS endelig i kontakt med en aktør som var villig til å ta risikoen ved å forsøke noe ingen hadde gjort før. Wicro Plastics i Kessel, Nederland, mente de kunne klare å produsere det KAOS lette etter. Likevel beskriver direktør Evelien Fasotte prosjektet som svært ambisiøst.
– Dette skulle være en stol av resirkulert plast, og ikke bare resirkulert plast, men forbrukerbasert materiale, sier Fasotte.

For å komme i mål trengte de enda en aktør. Det var Wicro som satte KAOS i kontakt med NG Nordic i Finland, som hadde utviklet materialet «Circo»: 100 prosent resirkulert plast fra forbrukeravfall samlet inn i de nordiske landene – forsterket med trefiber.
Prosjektets tidslinje
2022
KAOS får støtte fra Handelens Miljøfond til å utvikle ReKlapp barnestol
2023
KAOS inngår samarbeid med Wicro Plastics og NG Nordic
2024
ReKlapp står ferdig!
Verdens første sirkulære barnestol
Den 8. mars 2024 kunne Kalleberg og Hansen endelig reise til Wicro i Nederland for å overvære produksjonen av den aller første ReKlapp-stolen. Det ble et øyeblikk de aldri vil glemme.
– Det var som å være med på en fødsel, ler Kalleberg.
– Underveis har det vært tungt, men det var så utrolig artig da det løsnet, legger Hansen til.
Da stolen kom ut etter en vellykket produksjonsprosess, var verdens første sirkulære barnestol en realitet – laget av 100 prosent resirkulert plast fra forbrukeravfall, forsterket med trefiber og resirkulerbar opptil ni ganger.
Prosjektet har allerede skapt bærekraftige ringvirkninger i bransjen. Evelien Fasotte i Wicro Plastics forteller at de i etterkant har økt bruken av resirkulert plast i egne produkter. Anniina Rasmus, forretningsansvarlig i NG Nordic i Finland, sier at KAOS-prosjektet har gitt dem troen på at resirkulert plast kan brukes i høykvalitetsprodukter.
– KAOS er virkelig pionérer, slår Rasmus fast.
