Dette skal løse Bangkoks plastflaske-problem
I den thailandske hovedstaden brukes det rundt fire millioner vannflasker i plast hver dag - det vil initiativtakerne bak prosjektet Bottle Free Seas bidra til å redusere, med støtte fra Handelens Miljøfond.
Publisert: 31.mai, 2024 Sist oppdatert: 31.mai, 2024
Årlig håndteres så mye som 428.000 tonn med plastavfall utenfor pålitelige avfallshåndteringstjenester i Thailand, noe som fører til at plastavfall hoper seg opp og kastes i naturen. En del av dette er plastflasker, som landet produserer over fire milliarder av hvert år.
Behovet for plastflasker med drikkevann er stort, da det er få områder i Thailand som har drikkbart vann i springen, og vannfilter er en luksus få kan ta seg råd til. Dette er bakgrunnen for prosjektet Bottle Free Seas, som har ført til at flere drikkevannsstasjoner har blitt installert rundt om i Bangkok. I tillegg til å gi folk tilgang på rent vann, har det gjort det lettere for innbyggerne å gjenbruke flasker de allerede har kjøpt.
– Stor suksess
– Med pengene fra Handelens Miljøfond har vi fått på plass ti av våre vannstasjoner i byen, noe som har vist seg å være en stor suksess.
Jarunee Jarusruangchai, koordinator i Bottle Free Seas, forteller at tiltaket ble til på bakgrunn av innbyggerne i Bangkoks frustrasjon over mangelen på rent drikkevann. Nå har stasjonene blitt plassert rundt på en håndfull populære møteplasser rundt om i byen, blant annet i den populære parken Benjakitti Forest.
– Denne stasjonen har vært oppe siden august 2023, og vi har spart rundt 100.000 plastflasker på denne stasjonen alene. Vi håper at vi kan spare en million plastflasker i året, smiler Jarusruangchai.
Kan testes internasjonalt
Det er den internasjonale organisasjonen The Environmental Justice Foundation som står bak Bottle Free Seas, som er en videreutvikling av prosjektet Net Free Seas - et tiltak som har som mål å rydde Thailands havområder for tapte fiskeredskap.
Koordinator Jarusruangchai mener potensialet til vannstasjons-prosjektet er stort, og sier at suksessen de har opplevd i Bangkok, betyr at det kan prøves ut i andre land.
– Dette konseptet er prøvd ut, og det virker! Det har blitt veldig populært, og det har spart mange plastflasker. Jeg kan ikke se for meg at dette ikke vil fungere andre steder også.