Et sirkulært gjennombrudd for take-away
GRIN AS ruller ut pantesystem for ombruksbruksemballasje i Regjeringskvartelet og baner vei for en mer bærekraftig take-away-løsning.

Publisert: 30.april, 2025 Sist oppdatert: 30.april, 2025
I et samarbeid med Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og Compass Group, og med støtte fra Handelens Miljøfond, har GRIN AS erstattet engangs take-away-emballasje med et sirkulært retursystem i to kantiner i Regjeringskvartalet i Oslo. Målet? Å fase ut opptil 660 000 engangsemballasjer årlig, og samtidig gi et viktig bidrag til Norges overgang til mer ombruksløsninger.
Se hvordan pantesystemet fungerer i praksis:
Fra bruk og kast – til smart ombruk
Tidligere genererte engangsemballasjen kantinene brukte store mengder avfall og klimagassutslipp, men det har blitt kuttet kraftig ned på med dette tiltaket. Ved innføringen av dette prosjektet, har to kantiner i Regjeringskvartalet gått fra å bruke 96 600 engangsemballasjeformat i året, til å kun bruke 900 ombruksemballasjeformat.

– Det tilsvarer et eller annet sted mellom fem og ti tonn i året med avfall som bare er fjernet, forklarer daglig leder i GRIN, Lars-Martin Berglund.
GRIN sitt prosjekt introduserer en løsning med ombrukbar plastemballasje, som tåler mellom 800 og 1000 gangers bruk, og som kan resirkuleres etter endt levetid. Kjernen i løsningen er et digitalt pantesystem, integrert i den eksisterende betalingsappen for kantinen. Dette gjør det mulig å returnere emballasje uten å laste ned nye apper, noe som gjør det både enkelt og tilgjengelig for brukerne. Første gang brukerne benytter seg av systemet betaler de pant på 75 kroner, som de får tilbake når de returnerer plastemballasjen.

Selv om dette prosjektet i Regjeringskvartalet benytter seg av en spesifikk app, er det ikke nødvendig å bruke den samme appen for andre aktører som ønsker å implementere det samme pantesystemet.
– Vi har fokus løsninger som gjør det lett for kantiner og organisasjoner som ønsker å tilpasse systemet til deres bruk, forklarer Berglund.
En løsning for fremtiden
Prosjektet startet med én innsamlingsstasjon satt ut i desember 2022, og har nå skalert opp til fem innsamlingssystemer, 1200 ombruksemballasjer og en full teknisk integrasjon med betalingssystemet. DSS og Compass Group har sammen med GRIN valgt to kantiner som pilot, med mål om å inkludere samtlige elleve kantiner i Regjeringskvartalet i løpet av prosjektperioden.

GRINs løsning inkluderer også kommunikasjon mellom de smarte innsamlingsstasjonene og kantinepersonalet for å sikre effektiv tømming, vask og ombruk.
Så langt har prosjektet vært en stor suksess, med en returrate på 99 prosent og svært fornøyde brukere. Det er ikke bare en gevinst for miljøet, men bidrar også til betydelige kostnadsbesparelser for DSS.
– Vi henter ut så mange gevinster knyttet til å jobbe med avfall, forteller Bjarte Nygård, seksjonsleder i DSS, og fortsetter:
– Tilsammen sparer vi hele 250 000 kroner på innkjøp av engangsemballasje.

Fra pilot til globalt potensial
Med over 480 kantiner i Norge og 5,5 milliarder måltider servert globalt, har Compass Group et enormt distribusjonsnettverk for å rulle ut GRINs teknologi. For GRIN representerer dette et stort skritt videre i arbeidet med å realisere deres visjon: pant på alt.
Prosjektet bygger på erfaringer fra tidligere initiativer støttet av Handelens Miljøfond, blant annet “Evig Sirkel”-prosjektet. Nå tar GRIN det sirkulære skiftet et steg videre – rett inn i kantinedriften i landets viktigste beslutningsarenaer.
– Støtten vi fikk fra Handelens Miljøfond var nødvendig for å kunne ta det fra å kjøre en pilot i en kantine, til å kunne inkludere flere kantiner. Det gjorde at vi på mange måter hadde en suksessformel vi kunne ta videre, sier Berglund.

Ved full utrulling i Regjeringskvartalet kan prosjektet eliminere over 43 tonn emballasjeavfall i året. Emballasjen som brukes i dag har ofte plastbelegg og ender som restavfall. Den nye løsningen gir ikke bare mulighet for ombruk, men også resirkulering når levetiden er over.
Prosjektet støtter opp under FNs bærekraftsmål 11 og 12, og viser hvordan innovasjon og samarbeid kan drive frem ansvarlig forbruk og mer bærekraftige samfunn.
Hva er FNs bærekraftsmål?
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
De består av 17 mål og 169 delmål, og skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn.
Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge og bærekraftige.
Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre.