Fra vanskelig plast til nye produkter

Pointbreak, sammen med Norner og i samarbeid med Handelens Miljøfond, jobber for å utvikle en løsning for kjemisk gjenvinning. Det er fremtiden, mener energiminister Terje Aasland.

Pointbreaks pilotanlegg for kjemisk gjenvinning omdanner vanskelig plast til pyrolyseolje. Foto: Fride Rivø Lie

Publisert: 16.juli, 2024
Sist oppdatert: 17.juli, 2024

– Vi bruker pyrolyse som den kjemiske prosessen for å omdanne krevende sammensatt plastavfall til nye produkter, forklarer bærekraftsdirektør i Norner, Thor Kamfjord.

Han står foran det han kaller et «banebrytende» pilotanlegg for gjenvinning av kjemisk plast, lokalisert i Norners fasiliteter i Porsgrunn. Et typisk eksempel på «vanskelig plast» som anlegget skal kunne ta i mot, er etiketter fra drikkeflasker laget av PET-plast, som i dag havner til forbrenning.

Det er et viktig steg mot å nå EU-kravene for 2030, som fastslår at alle slags plastflasker til engangsbruk inneholde minimum 30 prosent materialgjenvunnet plast.

Se hvordan anlegget fungerer:

Gir plast nytt liv

– Det vi får ut er pyrolyseolje, forteller Kamfjord og viser til en liten flaske med gyllen, gjennomsiktig væske. Han fortsetter:

– Vårt mål er å få dette tilbake til ny plastråstoffproduksjon. Da får vi et materiale som består av resirkulert plast, og som blant annet kan brukes til medisinsk anvendelse og i matemballasje.

Energiminister Terje Aasland har selv fått en omvisning av pilotanlegget. Han mener prosjektet er helt i tråd med satte klima- og miljømål.

– Vi er nødt til å håndtere plasten og miljørelaterte problemer knyttet til den, og få det inn i en sirkulær prosess. Derfor er dette et utrolig spennende prosjekt.


Energiminister Terje Aasland er imponert av prosjektet. Her på omvisning sammen med Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond. Foto: Fride Rivø Lie

Viktig for fremtiden

Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind, forteller at en viktig grunn til at de valgte å satse på prosjektet er at kjemisk gjenvinning vil være helt nødvendig for at det norske plastsystemet skal bli klimanøytralt. Det kommer frem i et en stor rapportserie finansiert av fondet.

– I tillegg til det er det veldig interessante aktører som har funnet sammen i dette prosjektet. Det er et tungt kunnskapsmiljø, både på plast og på prosessindustri. Kombinasjonen av de to gjør oss veldig nysgjerrige på hva de klarer å få til med dette pilotprosjektet, som nå er veldig godt i gang, sier Lind.

Hun håper at prosjektet skal bevise at kjemisk gjenvinning er i stand til å ta seg av noen av materialene som er vanskelig å gjenvinne mekanisk.

– Det vil være et verdifullt bidrag til at vi kan bruke større deler av plasten om igjen og om igjen i fremtiden, sånn at vi slipper å utvinne olje for å få tilgang på nye plastmaterialer - som vi jo kommer til å trenge i fremtiden også, konkluderer hun.

Lind ser at kjemisk gjenvinning kan være en viktig del av fremtidens håndtering av plastavfall. Foto: Fride Rivø Lie

Unik teknologi

– Denne teknologien er unik fordi vi gjør en forbehandling som sikrer at de problemene som ville ende inne i pyrolysereaktoren, de tar vi hånd om på forhånd. En annen ting som er unikt, er at oppholdstiden i reaktoren er kun sekunder og ikke halvtimer, som i andre anlegg.

Kamfjord forklarer at det er av betydning fordi det er essensielt at man skal kunne kjøre de nødvendige prosessene med lavest mulig energiforbruk. En tredje ting som er unikt med prosjektet, forteller Kamfjord, er at oljen de får ut er svært ren.

– Den har vært testet hos store internasjonale aktører som er vant til å håndtere den konvensjonelle råstoffkilden til plast. Nå er det vårt mål å kunne si til dem: «Det dere får fra plastavfall, er like bra som det der får fra fossile råstoffkilder», avslutter han.

Bærekraftdirektør i Norner, Thor Kamfjord, nevner flere grunner til hvorfor måten Pointbreak og Norner driver kjemisk gjenvinning på er unik. Foto: Fride Rivø Lie