Handelens Miljøfond bak historisk FN-dag
Den 20. september var Norge vertskap for den aller første FN-dagen for rydding; en global markering dedikert til å bekjempe den globale søppelkrisen.
Publisert: 22.september, 2024 Sist oppdatert: 09.oktober, 2024
– Vi er beæret og stolte over å ha blitt valgt til å være vertskap for verdens første ryddedag, og vi ser frem til å dele vår kunnskap, erfaring og resultater med verden, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Formålet med arrangementet er å vise behovet for felles handling for å beskytte planeten vår mot avfall og plastforurensning, med mål om å engasjere mennesker over hele verden til å delta i frivillig rydding.
Verdens Ryddedag ble etablert av FNs generalforsamling i desember 2023, og vil fra og med i år bli holdt årlig den 20. september. Årets arrangement er organisert av FNs bosetningsprogram, GRID-Arendal, og Handelens Miljøfond.
En modell til etterfølgelse
Lanseringen er lagt til Tromsø og vil fokusere på temaet «arktiske byer og marin forsøpling», i tråd med den viktige innsatsen for å beskytte sårbare og avsidesliggende økosystemer for forsøpling.
– Vi håper å inspirere og gjøre det mulig for andre land å etablere vår modell for landsdekkende profesjonelle ryddeaksjoner, slik som vårt initiativ «Rydd i Tide», forteller Lind.
«Rydd i Tide» er verdens største profesjonelle ryddeaksjon, der plastposekontingenten finansierer profesjonelle ryddere som oppnår konkrete og målbare rydderesultater, samtidig som funn blir systematisert og forsket på for å effektivisere ryddingen. Mellom 2020 og 2024 har Rydd i Tide ryddet hele 40 prosent av Norges kyst for plast, og har mål om å nå 55 prosent innen 2025. Resultatene er oppsiktsvekkende, med nesten 24 000 km ryddet kystlinje, og over tre millioner kilo plast og avfall fjernet fra naturen.
Vil øke bevissthet
FNs bosetningsprogram har som rolle å fremme bærekraftig utvikling, og har fått ansvar for å tilrettelegge for den globale markeringen av Verdens Ryddedag.
– Verden vår står overfor en miljøkrise. Omtrent 40 prosent av globalt kommunalt avfall, tilsvarende 2,3 milliarder tonn, håndteres ikke på riktig måte, uttaler Michal Mlynár, Deputy Executive Director i FNs bosetningsprogram.
Han sier at de ønsker å øke bevisstheten rundt problemet med avfallsforurensning og fremme bærekraftige tilnærminger til avfallshåndtering gjennom å mobilisere byer og lokalsamfunn til å delta i oppryddingaksjoner.
Internasjonale ringvirkninger
Som en del av arrangementet, vil GRID-Arendal, en norsk miljøorganisasjon, bidra med sin ekspertise innen politikk for å redusere marin forsøpling og plastforurensning.
– Verdens Ryddedag er et viktig verktøy i å spre bevissthet og oppmuntre folk til å delta i kampen mot avfall i naturen, sier Karen Landmark, administrerende direktør i GRID-Arendal.
Hun håper også at dagen vil gi et ekstra insentiv for å oppnå en global plastavtale gjennom de pågående forhandlingene, som går inn i sin siste runde i desember.