Hvorfor er det så vanskelig å endre vaner?
Irmelin Bergh, atferdspsykolog fra NudgeLab, snakket på Det Store Posekuttet Live Event om hvordan det er utfordrende, men også mulig å endre vaner.
Publisert: 20.november, 2024 Sist oppdatert: 20.november, 2024
Hvordan kan vi påvirke forbruker til å huske handlenett? På Det Store Posekuttet Live Event delte atferdspsykolog Irmelin Bergh fra NudgeLab innsikt i hva som faktisk fungerer når vi prøver å endre vaner – og hvorfor det ofte er så vanskelig – gjennom en samtale med programleder, Einar Tørnquist.
Hvorfor er vaner så vanskelige å endre?
Bergh understreker at vaner er dypt forankret i vår psyke, og fungerer som en autopilot som hjelper oss gjennom dagen. Dette sparer oss for energi, men det gjør også det å endre etablerte mønstre, utfordrende. Videre forklarte Bergh at det er viktig å bryte en vane ved å koble den nye vanen til ting du allerede gjør, noe hun også selv gjør. Som for eksempel å legge bærenettet ditt på et sted du alltid sjekker før du går ut, som i en kurv i gangen eller ved nøklene dine.
Irmelins tips!
Knytt nye vaner til eksisterende vaner: Legg bærenettet ditt på et sted du alltid sjekker før du går ut, som i en kurv i gangen eller ved nøklene dine.
Unngå daglige valg: Bestem deg på forhånd for å gjøre noe til en vane – som å alltid sykle, uansett vær. Dette eliminerer fristelsen til å velge komfort i øyeblikket.
Vaneendring i kjøpsøyeblikket
Bergh delte også sine erfaringer med dagligvarebutikkene. Ved å synlig plassere avfallsposer på rull butikkene og fremstille klare fordeler, har de hjulpet kundene med å velge mer miljøvennlige produkter. Hun understreket at selv om klimaspørsmålet er viktig, har økonomiske fordeler vist seg å være en sterkere drivkraft for mange mennesker.