Kunnskapsdeling om plast på Fæbrikstad

14. og 15. september var over 6000 mennesker innom Vikingskipet i Hamar for å delta på Fæbrikstad. Der kunne miljøbevisste festivaldeltakere lære mer om plast i klær gjennom Handelens Miljøfonds kunnskapsløype.

Publisert: 09.oktober, 2024
Sist oppdatert: 09.oktober, 2024

Under banneret «Fæb info» var Handelens Miljøfonds en av flere aktører som delte kunnskap om bærekraftige tekstilløsninger gjennom utstillinger og stands. Kunnskapsløypa ble satt sammen av eventbyrået Andre Boller, og var inndelt i fem soner som alle fortalte om ulike aspekter ved plast i tekstiler.

Ved å utforske de ulike sonene kunne besøkende blant annet lære om forskjellen på naturfibre og syntetiske fibre, hvor mange plagg i året som er «nok» klær, samt hvilke fordeler plast i klær har.

Se utstillingen her:

Et bærekraftig samarbeid

Tidligere har Handelens Miljøfond jobbet med Fæbrik på en miniserie om plast i klær, som ble sett flere hundre tusen ganger på sosiale medier. Nå har de tatt med seg samarbeidet videre til det Fæbrik-gründerne omtaler som Nordens grønneste klesfestival; nemlig Fæbrikstad, som inntok Vikingskipet for andre året på rad.

Firkløveren bak Fæbrik og Fæbrikstad består av Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Norden og Ingrid Vik Lysne.

– Vi har lyst til at folk skal lære så mye som mulig når de er her på Fæbrikstad, forklarer Skavlan.

– Og grunnen til at vi synes det er så viktig å formidle mer kunnskap om klær, er at da blir det lettere å ta bedre valg, legger Bergtun til.

Fæbrik-gründerne synes det er viktig at forbrukere lærer om klærne de kjøper og bruker (fra venstre: Mari Norden, Jenny Skavlan og Ingrid Bergtun). Foto: Fride Rivø Lie

Overraskende fakta

Medlemmer fra Natur og Ungdom stilte opp som guider for å ta med besøkende gjennom kunnskapsløypa. Her sto både fakta om naturmaterialene ull, silke, bomull og lin på lærerplanen, så vel som navnene på de ulike plasttekstilene man gjerne finner i klær; eksempelvis polyester, nylon, akryl og spandex.

Flere synes informasjonen om i hvilke plagg plast faktisk har en funksjon, var nyttig. Smart bruk av plast er i for eksempel strømpebukser, regntøy, sportstøy og badetøy.

Se flere bilder fra utstillingen og festivalen her: