Tilbake til nyhetsoversikten
En lokal kvinne gjør et brukt fiskenett klart for gjenvinning ved å rense det for kvister, løv og rusk. Foto: Runar Lindseth

Resirkulerte fiskegarn hjelper økonomien og miljøet

Prosjektet «Net Free Seas» i Indonesia viser at det er mulig å kombinere miljøvern og økonomisk utvikling. Initiativet er noe både havet og lokale fiskere nyter godt av.

Publisert: 27.juni, 2024
Sist oppdatert: 28.juni, 2024

Indonesia står overfor en betydelig utfordring når det kommer til håndtering av oppbrukt og ødelagt fiskeutstyr. Mangel på gode systemer for avfallshåndtering har ført til at mange fiskere forlater eller brenner brukte fiskenett på strendene, istedenfor å betale for å få dem avfallshåndtert, noe som har en negativ innvirkning på havets økosystem. Nå har Environmental Justice Foundation (EJF) og Handelens Miljøfond gått sammen for å takle dette problemet.

– Her i Indonesia har vi mange fiskere, så vi så behovet for en robust og bærekraftig løsning på hvordan vi kan håndtere dette. Derfor har vi opprettet en avfallskjede der fiskerne får betalt for å levere inn fiskegarnene, forteller Hanif Arzaq, campaign assistant for EFJ i Indonesia.

Se hvordan lokalsamfunnet i den lille fiskelandsbyen Pangandaran gir brukte fiskenett nytt liv:

Vil utvide til hele landet

«Net Free Seas» har opprettet et system hvor fiskerne kan selge sine brukte fiskenett til en gjenvinningsstasjon, hvor de blir resirkulert til nye produkter. Så langt har rundt åtte tonn med fiskegarn blitt samlet inn og resirkulert, noe som har generert inntekter på nesten 40.000 norske kroner for lokalsamfunnene.

Arzaq mener det beviser at fiskenett, som tidligere ble behandlet som søppel, faktisk har stor verdi. Ambisjonen er å utvide prosjektet til alle fiskelandsbyer i Indonesia.

– Prosjektet hjelper både havet og miljøet, sier han.

Hanif Arzaq i EJF håper prosjektet kan bidra til å gjøre fiskelandsbyer over hele Indonesia mer miljøvennlige. Foto: Runar Lindseth

Styrker lokalsamfunnet

Turistbyen Pangandaran har allerede merket effekten av tiltaket. De lokale fridykkerne Awin og Acuy uttrykker lettelse over at de forlatte fiskegarnene blir fjernet.

– De er veldig irriterende når man dykker, forklarer Awin.

– I tillegg fester fiskegarnene seg til korallrev, noe som ødelegger for fiskebestanden, legger Acuy til.

Også fiskerne i landsbyen ser endringen innføringen av gjenvinningssystemet har ført med seg.

– Prosjektet har virkelig hjulpet fiskere rundt i Pangadaran, meg selv inkludert. Stranden vår er ren, og det er nesten ingen garn eller tau langs kystlinjen vår lenger, meddeler Ade, en lokal fisker.

– Det har styrket både økonomien og lokalsamfunnet. Hele landsbyen jobber sammen, og ingen er uten arbeid, avslutter han.

Dykkerne Awin og Acuy beskriver prosjektet som «superbra». Foto: Runar Lindseth