Tilbake til nyhetsoversikten

Rundt 1100 båter samlet inn på åtte måneder

På fem måneder samlet Kambo Marina inn rundt 200 båter bare i indre Oslofjord. Nå brukes plastposekroner til å samle inn forlatte fritidsbåter inn over hele landet, og over 1000 båtvrak er allerede fjernet.

Publisert: 22.august, 2022
Sist oppdatert: 23.august, 2022

Rett før sommeren vedtok Handelens Miljøfond å finansiere en nasjonal ordning for innsamling av forlatte fritidsbåter. Så langt i år har rundt 1100 fritidsbåter blitt samlet inn.

- Problemet med vrakbåtene faller ofte mellom to stoler. Noen steder tar kommunen oppgaven, men dessverre blir de ofte bare liggende der. Derfor ser vi nytten av en nasjonal ordning for å få fjernet forlatte fritidsbåter, som vi nå finansierer, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

- Ender som mikroplast

De fleste båtene som samles inn er i for dårlig stand til å kunne føres på sjøen. Det gjør jobben med å frakte og gjenvinne båten svært ressurskrevende for eier.

- Det kan koste veldig mye å få fraktet en båt som ikke lenger kan sjøsettes til forsvarlig avhending. Samtidig ender forlatte fritidsbåter som et stort og tilnærmet evigvarende miljøproblem. Dagens båter består av veldig mye plast som kan ende som mikroplast, i tillegg inneholder de ofte elektronikk, drivstoffrester og kjemikalier. Ingenting av dette vil vi ha i naturen, sier Lind.

Vil ha tips fra publikum

- I 2022 har vi inngått samarbeid med flere nye aktører som rydder fritidsbåter i ulike deler av landet. Det betyr at vi nå har en landsdekkene ordning, fortsetter Lind.

Et av samarbeidene er med Norges Fjellstyresamband som skal rydde forlatte båter langs fjellvann i Innlandet. I Innlandet blir 2022 primært brukt til å kartlegge omfanget av forlatte båter på fjellet.

- Både i Innlandet og resten av landet trenger vi publikums hjelp til å få lokalisert båtene. Ser du et båtvrak når du er ute på tur håper vi du registrerer det på ryddenorge.no, der finner du en egen kategori for båtvrak. Slik kan du hjelpe oss til å få de forlatte fritidsbåtene helt vekk fra øyer, strender, brygger og skjær, avslutter Lind.