Ryddeaksjon på Nakholmen

Til tross for ruskete vær var det en motivert gjeng som takket ja til å bli med Tise og Hold Norge Rent på ryddeaksjon på Nakholmen utenfor Oslo. Der fikk flere seg en aha-opplevelse.

Publisert: 30.august, 2024
Sist oppdatert: 30.august, 2024

Spredt langs vannkanten, utstyrt med hansker og hver sin søppelpose, skanner en gruppe frivillige ryddere stranden for søppel. Ved første øyekast ser det kanskje ikke ut som de vil trenge å holde på spesielt lenge før området er fritt for avfall, men ser man litt nærmere skjønner man at det er langt fra sannheten.

Man må nemlig ned på huk for å få med seg mengden av små biter med isopor, garn, q-tips og annen plast som gjemmer seg blant tang, tare og vegetasjon.

– Det som er vrient med plast er at det brytes opp i mindre og mindre biter til mikroplast, forteller Heidi Gromstad, fagansvarlig for opprydding i Hold Norge Rent.

Hold Norge Rent er en miljøstiftelse som får støtte fra blant annet Handelens Miljøfond for å drive med deres viktige arbeid rundt forebygging av forsøpling og mobilisering av frivillige.

Se hva ryddegjengen fant i fjæra:

Oppsiktsvekkende funn

Under informasjonspresentasjonen på arrangementet er det flere som får seg en oppvekker når Gromstad tar opp temaet mikroplast.

– Det har blitt funnet blant annet i blod, brystmelk og i luft. Vi vet ennå ikke hva alle konsekvensene av dette er, men det vi vet er at det ikke ser lovende ut, forklarer hun.

Gromstad vil vise deltakerne på ryddeaksjonen at man ikke må dra langt for å finne søppel å rydde. Hun sier at de fleste blir sjokkerte over hvor mye søppel man kan finne i naturen når man først har blitt oppmerksom på det.

Likevel understreker hun at det er masse man kan gjøre for å motvirke forsøpling.

– Man kan for eksempel plukke litt plast hver dag, ta med seg gjenbruksskopp når man skal kjøpe seg kaffe, og unngå å kaste søppel i do, da det ofte havner i naturen.

I tillegg nevner hun at det er flere ryddeaksjoner man kan være med på. Spesielt trekker hun frem den nasjonale ryddedugnaden Strandryddeuka, som i år varer fra 13. september - 22. september.

En gammel ballong var blant søppelet som ble plukket under ryddeaksjonen. Foto: Jonas Torland Salvesen

Verdifullt samarbeid

Ryddeaksjonen på Nakholmen er et samarbeid mellom Hold Norge Rent og selskapet Tise, som står bak gjenbruksappen med samme navn. Sara Bahmanyar Sumstad, Advertising & Partner Manager i Tise, forteller at samarbeidet deres startet under Strandryddeuka i 2022, som var første gang de gjorde en kampanje sammen.

– Vi hadde fulgt med på arbeidet til Hold Norge Rent en stund, og tok kontakt for å høre om vi kunne få til noe sammen, for å bidra til at budskapet nådde ut til enda flere. Og det takket de heldigvis ja til!

Bahmanyar Sumstad sier at de opplever at brukerne av Tise er veldig opptatt av å ta bedre valg for miljøet, og at det er et engasjement de speiler i kampanjene med Hold Norge Rent.

– For oss i Tise er det ekstra gøy når vi kan samarbeide med partnere som deler de samme verdiene og som utgjør en forskjell i arbeidet de gjør! Vi er stolte av å kunne bidra til å øke kunnskap og endre holdninger sammen, avslutter hun.

Sara Bahmanyar Sumstad i Tise var blant dem som deltok på ryddeaksjonen. Foto: Jonas Torland Salvesen