Sammen om en ren fjord

Den 12. september ble over 100 ryddeaksjoner gjennomført i Sognefjorden under arrangementet «Rein Sognefjord», som er delfinansiert av Handelens Miljøfond. Sammen la frivillige organisasjoner, profesjonelle aktører og Sjøforsvaret inn en imponerende innsats som markerte et viktig skritt mot en renere fjord.

Publisert: 17.oktober, 2024
Sist oppdatert: 17.oktober, 2024

I hjertet av Sognefjorden samlet over 1000 frivillige og profesjonelle aktører seg for ryddeaksjonen «Rein Sognefjord,» organisert av Framtidshavet. Siri Otterskred, daglig leder i Stiftelsen Medvandrerne - en frivillig organisasjon med fokus på folkehelse for personer med rusutfordringer og psykisk helse - var en av mange som spilte en viktig rolle under aksjonen.

– For tredje år på rad er vi med Framtidshavet og får plukket plast, og denne gangen i Sognefjorden, som er der jeg er født og oppvokst, fortalte Otterskred.

Foto: Andre Marton Pedersen


Sjøforsvaret tok utfordringen

Ettersom fjorden er preget av bratte skråninger, smale områder og bløtt terreng, var det en utfordring for ryddere å komme til. Sjøforsvaret tok denne utfordringen på strak arm, og gjorde det mulig for de frivillige å trygt avlevere avfall til containere.

– Vi har operert ut fra moderfartøyet med våre to lettbåter. Vi satte i land personell på ulike strandområder, som da har blitt ryddet nøye. Dette avfallet er så blitt tatt ombord i lettbåtene og tatt ut på KV TOR, før det ble fraktet til land og ble avlevert i containere, forklarte Marius Trondal, skipssjef i Sjøforsvaret.

Viktig med kollektiv handling

Aksjonen inkluderte også bistand fra flere profesjonelle aktører som bidro til logistikken bak gjennomføringen. Disse partnerne jobbet tett med frivillige for å gjøre aksjonen så effektiv og trygg som mulig. Nina Jensen, direktør i REV Ocean, understreket viktigheten av kollektiv handling for å bekjempe plastforsøpling.

– Her kommer man jo til å samle opp mange tonn med plast, og hvis alle gjør det de kan, så får man gjort en massiv innsats på kort tid, sa Jensen.

Militæret og frivillige som står på en båt vedsidenav flere tonn med søppel
Foto: Andre Marton Pedersen

Til tross for vekslende værforhold oppnådde frivillige og profesjonelle ryddere sammen imponerende resultater. Med over 1000 deltakere som samarbeidet på tvers av flere lokasjoner, ble over 13 tonn søppel fjernet fra fjorden og områdene rundt.

– Rein Sognefjord, som er delfinansiert av Handelens Miljøfond, står som et sterkt eksempel på hva som kan oppnås når flere krefter forenes for å bekjempe plastforsøpling, oppsummerte Terje Eckhoff, fagansvarlig for frivillig rydding i Handelens Miljøfond.