Tilbake til nyhetsoversikten

Sparer landbruket for tonnevis med plast

Den norske industribedriften Orkel har store ambisjoner for fremtidens landbruk. Gjennom en programvareoppdatering på maskinene deres kan bønder verden over spare betydelig med utgifter - samtidig som de gjør miljøet en tjeneste.

Publisert: 21.juni, 2024
Sist oppdatert: 24.juni, 2024

Softwareoptimaliseringen har Orkel utviklet med støtte fra Handelens Miljøfond, og den har allerede resultert i en besparelse på 20 prosent av den såkalte breifilmplasten under produksjon av rundballer.

Orkels COO, Gjermund Kambestad, oppsummerer prosjektet slik:

– Bra for bonden, bra for miljøet og bra for Orkel!

Kambestad har tatt turen til Inderøy i Trøndelag for å se hvordan en av de oppdaterte maskinene deres fungerer i praksis. En sky av sagflis omringer kompaktoren foran ham, som har spyttet ut rundballer fra morgentimene av.

Tre store fordeler for bonden

Herbjørn Kolstad, eier av maskinen på Inderøy, er strålende fornøyd med resultatet så langt. Han produserer rundt 5000 rundballer i året, og med 76 gram plast spart per ball, resulterer det i over 350 kilogram med plast som ikke trengs å produseres eller resirkuleres. Kolstad trekker spesielt frem tre store fordeler med oppdateringen.

– Den ene er økonomien, men det er også mindre arbeid med håndtering av plastruller. Og ikke minst er det mindre plastforbruk. Vi bruker mye plast i landbruket, og alt vi klarer å redusere er positivt.

Herbjørn Kolstad var en av de første som mottok oppdateringen fra Orkel, noe han har spart tusenvis av kroner på. Foto: Fride Rivø Lie.

Plastbesparing i verdensklasse

På verdensbasis har Orkel totalt 600 maskiner i drift, som til sammen produserer ni millioner rundballer årlig. Den nye programvareoppdateringen kan implementeres på alle disse maskinene, og dermed redusere plastforbruket betydelig over hele verden - samlet sett kan det faktisk spares over 687 tonn med plast hvert år.

Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind, er stolt over at plastposepengene kan gjøre en så enorm forskjell over hele verden, og sier hun gleder seg til fortsettelsen av prosjektet.

Lind er svært fornøyd med fremdriften til prosjektet så langt. Foto: Max Emanuelsen.

– Med denne oppdateringen vil vi se en samlet reduksjon på flere hundre tonn plast som ikke trenger å bli produsert, kjøpt av bøndene, resirkulert eller ryddet opp av Handelens Miljøfond hvis den skulle havne på avveie.

Men dette er bare starten, ifølge Kambestad.

– Vi jobber for å spare over 40 prosent av plasten på rundballen, noe som er helt enormt, smiler han.

Orkels COO ser frem til å jobbe mot å spare landbruket for enda mer plast med dette prosjektet. Foto: Fride Rivø Lie