Teineplukking redder dyreliv
Rydding av tapte fiskeredskaper på sjøbunnen kan ha en stor positiv effekt på fisk- og skalldyrbestander, men er en fysisk krevende oppgave. Nå har prosjektet «God på bunn» fått støtte av Handelens Miljøfond til innkjøp av redskaper som gjør det lettere å utføre det viktige arbeidet.
Publisert: 04.juli, 2024 Sist oppdatert: 04.juli, 2024
Såkalt spøkelsesfiske har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Når tapte fiskeredskaper - som for eksempel teiner - blir liggende på havbunnen, fortsetter de nemlig å fange og drepe dyr som fisk, hummer og krabber.
– Det er for galt at tusenvis av dyr skal stå og vente på å dø i teiner, sier teineplukker Lars Matthias Køvener, mens han drar en tralle med utstyr nedover brygga i Mandal.
Etter å ha sjekket kartet og lastet utstyret ombord i båten hans, er han klar for enda en dag med teineplukking.
Ildsjel
Gjennom prosjektet «God på bunn» får Køvener betalt for hver spøkelsesteine han tar opp. Bak rattet på båten sin og susende gjennom skjærgården, forteller han at hvor enn han drar på sjøen, finner han som regel en teine.
Køvener er født og oppvokst i Mandal, og har et helt spesielt forhold til skjærgården her. Sørlendingen er egentlig utdannet økonom, men droppet kontorlivet til fordel for en jobb han virkelig brenner for.
Se teineplukkeren i aksjon her:
Viktig fangst
Vel ute på sjøen og ankret opp med det linefrie Geo-ankeret han har fått støtte til fra Handelens Miljøfond, finner han frem undervannsdronen.
– Med dette "ankeret" kan jeg ligge helt i ro, uten å frykte at robot-dronen surrer seg fast i ankerlinen. Mens de fleste dykkere har en begrensning på 30 meter, kan robot-dronen nå helt ned på 150 meters dyp, sier han.
Han styrer dronen med en fjernkontroll med skjerm, som han bruker til å lokalisere gamle teiner som ligger forlatt på sjøbunnen, og etter kort tid får han øye på en. Dronen er utstyrt med en klo, som kan ta tak i teinene. Ved bruk av en kabel drar en fornøyd Køvener dagens første fangst opp i båten.
– En god dag er når jeg får med meg mange teiner hjem, smiler han.
Krevende arbeid
Men det er ikke alltid undervannsdronen klarer jobben alene.
– Hvis det er en teine som er for tung for kabelen, kan jeg feste den i et tau og dra den opp med hjelp av teinehaleren, forklarer Kløvener og viser til det kran-lignende redskapet som er montert på siden av båten.
Teinehaleren er en av hjelpemidlene han har fått støtte av fra Handelens Miljøfond, og gjør det mulig å ta opp tunge teiner som ligger på dypt vann - noe som åpner opp enorme muligheter for å rydde enda mer spøkelsesredskaper. I tillegg gjør den også oppgaven mindre fysisk krevende.
– Så kan jeg kanskje holde på til pensjonsalder uten å ødelegge kroppen helt, spøker Kløvener.