Ombruk satt i system

Utedresser er et nødvendig, men kostbart og ressurskrevende klesplagg for barn. Parkdressen vil utfordre det høye forbruket av disse dressene grunnet hyppig utskifting, ved å tilby leasing av utedresser med høy kvalitet og lengre holdbarhet.

Publisert: 06.mars, 2025
Sist oppdatert: 25.mars, 2025

Parkdressen anslår at foreldre til barnehagebarn anskaffer 600 000 - 1 000 000 utedresser i løpet av et år. Dette inkluderer nye, brukte og arvede utedresser, som tilsvarer et utslipp av 18 000 - 22 500 CO₂ per år. Å etablere et system for leasing av utedresser gjør at barna kan få bruke riktig størrelse til enhver tid - og samtidig kutte forbruket av nye dresser betydelig.

Barn som klatrer i et tre og leker
93,8 % av barn i Norge går i barnehage (SSB, 2024) som tilsvarer ca. 270 000 barn. Foto: Liis.com

Sirkulær modell

Parkdressens sirkulære modell begynner med kommunen. Ved å få dem med på laget, kan foreldre i kommunen bestille utedressene – helt gratis ved at kommunen dekker kostnaden. Bestillingen skjer gjennom Liis.com og leveres direkte til barnehagen. Dressene brukes deretter som om de er barnas egne, og byttes eller returneres ved behov. Modellen bidrar til skape et mer inkluderende lokalsamfunn ved å tilby like utedresser til alle, og gir i tillegg selskapet et insentiv til å produsere dressene så slitesterke som mulig. Dette bidrar til utfasing av utedresser med lavere kvalitet, samtidig som levetiden forlenges.

En smilende Henrik Hojum, Medgründer, Parkdressen
– Barn vokser raskt ut av klærne sine, og det er både lønnsomt og miljøvennlig å la parkdresser få lengre levetid, sier Henrik Hojem i Parkdressen. Foto: Liis.com

Miljøpåvirkningen - Fakta fra Liis.com

• Hver produserte utedress har et anslått Co2-utslipp på ca 20-40 kg Co2-ekvivalenter.

• Ved en varighet pr. dress på 4 år, vil behovet for nye dresser kun være 25 % av dagens forbruk (150.000 - 250.000 nye dresser pr år).

• Dette vil gi et utslipp i produksjon av nye dresser på 4.500 - 7.500 tCo2-ekvivalenter, sammenlignet med dagens 18.000 - 22.500 tCo2-ekvivalenter.

• Besparelsen vil være 9.000 - 15.000 tCo2-ekvivalenter pr. år (dette tilsvarer det årlige Co2-utslippet tilsvarende 4.500 - 7.000 bensinbiler).

Kommunen som drivkraft

Flere kommuner ønsker å gjøre Parkdressen tilgjengelig for alle barn i barnehagene, for å sikre at alle har lik tilgang til utendørsaktiviteter. Dette er spesielt viktig for familier som ikke er vant til Norges skiftende værforhold, eller som befinner seg i en økonomisk utfordrende situasjon. Ordføreren i Krødsherad kommune, Andreas Kagiavas Torp forteller

«Fra en ordfører til annen, så ville jeg sett på de positive miljøaspektene og de positive sosiale aspektene ved det, for jeg tror [Parkdressen] kan være en gladsak i flere andre kommuner og.»

Titalls barn i utedresser
Parkdressen har potensial til å redusere det årlige volumet av nye dresser med omtrent 75 %. Foto: Liis.com