Kvinner endrer avfallsbransjen i India

Med en befolkning på 1,4 milliarder er India på verdenstoppen når det kommer til plastforurensning. I den indiske delstaten Kerala skapes det nå et marked for innsamling av plast, gjennom en bærekraftig modell de håper kan replikeres i andre utviklingsland.

Publisert: 16.oktober, 2024
Sist oppdatert: 17.oktober, 2024

Da det indiske selskapet Gemcorp så etter en måte å møte plastutfordringene på, ville de at løsningen skulle være både bærekraftig og sosialt inkluderende.

Resultatet er et system som sysselsetter kvinner som tidligere sto utenfor arbeidslivet, samtidig som plastavfallhåndteres på en mer miljøvennlig og kostnadsbesparende måte.

Se hvordan systemet fungerer her:

Vil redusere kjønnsforskjeller

Med delvis finansiering fra Handelens Miljøfond har Gemcorp utviklet og innført et system i delstaten Kerala, hvor kvinnene de ansetter samler inn og sorterer plastavfall fra nærmiljøet. Det er også lagt vekt på at kvinnene skal jobbe under gode arbeidsvillkår, og at de skal få en rettferdig lønn.

– Kvinnene får bedre fysiske fasiliteter og får lønningene sine utbetalt til bankkontoer, ikke i kontanter. Slik blir de en del av en formell sirkulær økonomi som faktisk kan replikeres i hvilken som helst del av India, og bidra til å redusere kjønnsforskjellene som finnes her, forteller bærekraft- og strategiansvarlig i Gemcorp, Vikas Chhajer.

Jobben kvinnene gjør utgjør en viktig forskjell for familiene deres, men også for miljøet. Foto: Klaus Rodahl

Flere etapper

– Kvinnene går fra dør til dør, samler inn plastavfallet og bringer det til sitt nærmeste mottak. . Derfra blir det transportert med lastebil til et gjenvinningsanlegg, hvor de grovsorterer det, forklarer Sooraj Abraham, grunnleggeren av den ideelle organisasjonen Plan@earth.

Plan@earth driver anlegget hvor avfallet kjøres etter at det har blitt grovsortert. Abraham sier at anlegget er et av de aller største i Kerala akkurat nå; der sørger de for at søppelet blir sortert nøyaktig etter type avfall. Når avfallet er ferdig sortert mates det ned i en ballpresse, som presser søppelet sammen til en langt mer håndterlig og plassbesparende størrelse.

Det resulterer i at mye mer søppel får plass på én lastebil; når avfallet kjøres videre til et smelteverk, tar det kun én tur med lastebil å frakte en mengde søppel som det tidligere tok 20 turer å transportere.

– Ballpresserene er en «game changer», sier Chhajer, som forteller at de nå kan utnytte plassen mye bedre uten ekstra kostnader, i tillegg til at fraktutgiftene har gått kraftig ned.

Sooraj Abraham, grunnleggeren av Plan@earth, står i et av de største avfallsanleggene i Kerala. Foto: Klaus Rodahl

Mange muligheter

Gemcorp mener potensialet til prosjektet er enormt, og uttrykker at de ønsker å utvide det til andre deler av India, så vel som til andre land. De fleste rurale områder i India har ikke et fungerende avfallshåndteringssystem, og kostnaden for innsamling og sortering har vært for høy til å gjøre resirkulering til en lønnsom forretning.

Gjennom dette tiltaket sikter de mot en reduksjon i plastforsøpling, og samtidig få til en kulturell endring i folks oppfatning av avfall, resirkulering og miljø. De vil også fremme bærekraft ved å tilby råmaterialer til merkevareprodusenter som er ivrige etter å resirkulere, men som foreløpig mangler tilgang til sortert kvalitetsavfall.

I tillegg er prosjektet en måte å sikre at samfunnets underprivilegerte får tilgang på økonomisk stabilitet, sanitærforhold og medisinske fasiliteter. Bedre økonomi hos kvinnene bidrar også til at de kan gi bedre utdanning til barna sine.

Kvinnene jobber sammen for å frakte avfallet fra sted til sted. Foto: Klaus Rodahl