Kvinner skaper arbeidsplasser i India

Med en befolkning på 1,4 milliarder er India på 15. plass i verden når det kommer til plastforurensning. I den indiske delstaten Kerala er det etablert et system for innsamling av plast gjennom et stort kvinnekooperativ bestående av 40 000 kvinner.

Publisert: 16.oktober, 2024
Sist oppdatert: 08.januar, 2025

Det indiske selskapet Gemcorp jobber med å skape effektive, rettferdige og formaliserte verdikjeder for plast over hele India, med ulike løsninger fra delstat til delstat.

I Kerala har myndighetene overlatt til kvinnekooperativet å samle inn plastavfall fra husholdningene, som har vist at det er mer effektivt enn hvis kommunene selv gjør det. Husholdningene betaler en fast pris til kvinnekooperativet, som er en viktig del av lønnsgrunnlaget deres. Resultatet er et system som sysselsetter kvinner som tidligere sto utenfor arbeidslivet, samtidig som plastavfall blir materialgjenvunnet på en effektiv måte.

Se hvordan systemet fungerer her:

Formaliserte verdikjeder

Plasten som samles inn av kvinnekooperativet sendes inn i gjenvinningssystemet til GemCorp, som garanterer at innsamlet plast blir materialgjenvunnet.

– Kvinnene får bedre fysiske fasiliteter og får lønningene sine utbetalt til bankkontoer, ikke i kontanter. Slik blir de en del av en formell sirkulær økonomi som kan replikeres i hvilken som helst del av India, forteller direktør for bærekraft og strateg i Gemcorp, Vikas Chhajer, og legger til at de stiller krav om at alle transaksjoner de er involverte i foregår uten kontanter.

Jobben kvinnene gjør utgjør en viktig forskjell for familiene deres, men også for miljøet. Foto: Klaus Rodahl

Flere etapper

– Kvinnene går fra dør til dør, samler inn plastavfallet og bringer det til sitt nærmeste mottak hvor de grovsorterer det. Derfra blir det transportert med lastebil til et sorteringsanlegg, hvor det finsorteres før det sendes til gjenvinning, forklarer Sooraj Abraham, grunnleggeren av den ideelle organisasjonen Plan@earth.

Plan@earth driver sorteringsanlegget hvor avfallet kjøres etter at det er blitt grovsortert. Abraham sier at anlegget er et av de aller største i Kerala akkurat nå; der de sørger for at plasten blir sortert i forskjellige plastfraksjoner. Når plasten er ferdig sortert mates den inn i en ballpresse, som komprimerer plasten til en langt mer håndterlig og plassbesparende størrelse.

Det betyr at man får mer plast på hver enkelt lastebil som tar plasten til gjenvinningsanlegget. Totalt øker effektiviteten med åtte til 20 ganger.

– Ballepresserne (komprimatorene) er en «game changer», sier Chhajer, som forteller at de nå kan utnytte plassen mye bedre uten ekstra kostnader, i tillegg til at fraktutgiftene selvfølgelig er blitt kraftig redusert.

Sooraj Abraham, grunnleggeren av Plan@earth, står i et av de største avfallsanleggene i Kerala. Foto: Klaus Rodahl

Mange muligheter

GemCorp mener potensialet til prosjektet er enormt, og ønsker å utvide det til hele India, og muligens til andre land.

Gjennom prosjektet sikter de mot en reduksjon i plastforsøpling, samtidig som de vil få til en endring i folks oppfatning av avfall og gjenvinning. Gjennom å tilby gjenvunnet plast av høy kvalitet til merkevareeiere, gir de også denne gruppen mulighet til å bli mer sirkulære.

I tillegg er prosjektet en måte å sikre at samfunnets underprivilegerte får tilgang på økonomisk stabilitet, sanitærforhold og medisinske fasiliteter. Bedre økonomi hos kvinnene bidrar også til at de kan gi bedre utdanning til barna sine.

Kvinnene jobber sammen for å frakte avfallet fra sted til sted. Foto: Klaus Rodahl