Millionsamarbeid i årets Plastdugnad
I tredje runde av «Plastdugnaden» har hele 18 SpareBank 1-stiftelser blitt med på laget. Det resulterer i over 33 millioner kroner i dugnadspotten.

Publisert: 26.februar, 2025 Sist oppdatert: 27.februar, 2025
I 2024 lanserte vi «Plastdugnaden» – der vi dedikerte 15 millioner plastposekroner til en ny måte for barn og unge å skaffe dugnadsmidler til fritidsaktiviteter på, gjennom opprydding i naturen istedenfor salgsdugnader. Hvert barn som deltok, mottok 500 kroner for tre timers ryddeinnsats, tilsvarende det man sitter igjen med etter å ha solgt bambussokker eller andre salgsartikler for 1.000 kroner.
I 2024 var det to utlysningsrunder av dugnaden, på til sammen 15 millioner kroner. Det resulterte i 514 ryddedugnader over hele landet.
– Plastdugnaden 2024 ble et kjempepopulært tiltak som hjalp 25.000 barn med å finansiere fritidsaktivitetene sine selv, uten å belaste familiene økonomisk. Vi er utrolig glade for at SpareBank 1-stiftelsene blir med på laget i år, slik at enda flere barn kan komme seg ut og rydde istedenfor å selge, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Plastdugnaden i korte trekk
Barn og unge mellom 6 og 19 år mottar 500 kroner for tre timers ryddearbeid
Avlaster familier for salgsdugnader med en tilsvarende sum på 1000 kroner
Reduserer behovet for produksjon, transport og salg av unødvendige artikler
Lærer barn og unge at søppel i naturen ikke forsvinner av seg selv og bidrar til holdningsendring
Vil du bli med på årets Plastdugnad? Les mer og søk her fra 5. mars!
Vil spare barnefamilier for over 65 milllioner
Da SpareBank1-stiftelsene ble kjent med Plastdugnaden og muligheten for et samarbeid, så de raskt hvordan dette passet med deres formål.
– Dette er en viktig dugnad fordi alle kan være med, og det betyr noe hva hver enkelt gjør. Jeg er veldig stolt av at nesten samtlige SpareBank1-stiftelser nå kan sørge for at Plastdugnaden kan få med enda flere barn i 2025, sier Bjørn Morstad i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner og Nittedal.
De 18 SpareBank 1-stiftelsenes bidrag har en øvre ramme på over 18 millioner kroner. Samarbeidet vil dermed spare familiene og deres bekjentskapskrets for salgsdugnader tilsvarende 65 millioner kroner.
En dugnad alle kan være med på
Handelens Miljøfond jobber for høyest mulig miljøeffekt av plastposepengene, og Plastdugnaden lar barn og unge kombinere dugnadsarbeid med en konkret miljøinnsats. Der salgsdugnader forsterker sosiale forskjeller, kan Plastdugnaden la alle på laget bidra med plastopprydding og på den måten finansiere fritidsaktiviteter uten økonomisk belastning for familier.
– Plastdugnaden hadde enorm betydning for oss i Lisleby FK i Fredrikstad, en bydel med store sosiale forskjeller. Det å gjøre noe sammen som klubb, der alle kunne bidra, var en fantastisk opplevelse, sier Therese Ulfsrød, sportssjef i Lisleby FK.
Sparebank1-stiftelsene vil i år finansiere plastdugnader i sin region, mens Handelens Miljøfonds midler dekker resten av Norge.

Disse stiftelsene er med på årets Plastdugnad:
- SpareBank 1-stiftelsen Gran
- Sparebank 1-stiftelsen Ringerike
- Sparebankstiftinga Søre Sunnmøre
- Sparebank 1-Stiftelsen BV
- Sparebankstiftelsen SMN
- SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal
- Sparebank 1-stiftelsen Halden
- Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge
- Sparebankstiftelsen Nordvest
- Sparebankstiftelsen Helgeland
- Sparebank 1-stiftinga Kvinnherad
- Sparebankstiftelsen Hallingdal
- Sparebankstiftelsen Øystre Slidre
- Sparebankstiftelsen Hedmark
- Sparebankstiftelsen Modum
- Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Østfold-Akershus
- Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane
- Sparebankstiftelsen Telemark