Tilbake til nyhetsoversikten

Nye EU-krav krever nye vaner

EU-kommisjonen fremmer forslag til nye emballasjekrav, inklusive bruk av plastposer. Vi skal bruke maks 40 plastposer per person per år, og det skal skje innen utløpet av 2025. Plastposen må byttes ut, og dette bør du bruke i stedet.

Publisert: 01.desember, 2022
Sist oppdatert: 23.april, 2024

I går slapp EU-kommisjonen sitt forslag til nye emballasjekrav. Der stiller de blant annet krav til reduksjon i plastposeforbruk. Innen utløpet av 2025 skal vi kun bruke 40 plastposer hver i året. I dag bruker vi rundt 151 plastposer per nordmann. Handelens Miljøfond har ansvaret for å redusere det norske plastposeforbruket, og er godt i gang med å innføre tiltak.

- Det er en lang vei å gå, men vi har verktøyene vi trenger for å få det til. Nordmenn er stadig mer opptatt av miljøsaken, og vi har med oss handelsaktører som virkelig har et ønske om å få til en endring. Vi har sett gode effekter av prisøkningen på plastposer som mange av aktørene gjennomførte første halvår i år, og jobber nå med å endre folks vaner. En viktig del av det er å synliggjøre hva annet du burde bære varene i, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Bilde av Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, som holder en hvit plastpose
Foto: Max Emanuelson

Dette burde du bære varene i

Mange tenker kanskje at plastposen er miljøvennlig, ettersom de fleste av oss tar den i bruk som søppelpose etter handleturen. Det er mindre miljøvennlig enn man skulle tro. En studie gjennomført av NORSUS - Norsk Institutt for bærekraftsforskning fra 2022 ser på ulike bærealternativer og deres miljøbelastning under norske forhold. Studien inkluderer blant annet forsøplingsrisiko og det at vi nordmenn oftest bruker plastposen som søppelpose når den er ferdig i ordinær bruk. Den viser at handlenett i nylon eller polyester kommer best ut.

- Det tydeligste signalet fra studien er at ombruk er det beste vi kan gjøre for miljøet, og jo flere ganger vi bruker bærealternativet, jo bedre. Derfor er handlenett kategorisert som best. Plastposen som kun brukes en gang og deretter rett i søpla får rødt lys, sier Lind.

Mange lurer på da hva de skal bruke til avfallet når de ikke kjøper plastpose.

- Da er svaret avfallsposer på rull. De er langt billigere og inneholder mindre plast. På den måten sparer du både penger og bruker mindre plast. Vinn vinn, rett og slett, sier Lind.

Hva med dem som allerede har pådratt seg mange plastposer?

- Du trenger ikke bli motløs om du har skuffen fullt av plastposer. Legg poser i lomma, veska eller bilen, så har du dem neste gang du skal handle. Plastposen rykker opp i hierarkiet, og blir langt mer miljøvennlig dersom du bruker den fem ganger eller mer, sier Lind.