Tilbake til nyhetsoversikten

Plastposekroner til innovasjonsprosjekter

Handelens Miljøfond gir hvert år støtte til prosjekter som bidrar til å løse utfordringer knyttet til vårt enorme forbruk av plast. Nylig har tre prosjekter, med stikkordene handlenett, gjenbruk og kvalitet til felles, fått til sammen 2 millioner kroner for å utvikle sine ideer.


Publisert: 31.januar, 2024
Sist oppdatert: 23.april, 2024

Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond forteller at prosjekter med mål om å redusere plastbæreposer, har vært ett av fokusområdene i 2023.

– Når vi søker etter prosjekter å støtte, legges det vekt på prosjektets kvalitet, miljøeffekt og aktørens gjennomføringsevne. Vi har stor tro på at disse tre prosjektene, vil bidra både til plastposereduksjon og miljøgevinst i samfunnet forøvrig.

Fra lineær til sirkulær produksjon

Sisters in business (SiB) skal bruke plastavfall fra norsk industri i produksjon av romslige handlebagger, som kan erstatte plastposer på handleturen.

Selskapet er en sosial entreprenør, et ideelt AS, der aktiviteten skaper arbeid for mennesker i utenforskapet gjennom lokal tekstilproduksjon, ombruk og reparasjon.

SiB skal nyttiggjøre seg av støtten ved å kartlegge hvilke materialer som egner seg best til formålet; luseskjørt fra lakseoppdrett, maltsekker fra bryggerier, presenning fra bygg, spinnakerseil eller kanskje presenning i tynnere materialer? De skal finne leverandører og undersøke samarbeid med bedrifter og lokasjoner som kan håndtere vask, tørk og grovklipp av materiale. I tillegg skal det testproduseres på fabrikken på Slemmestad. Målet er et handlenett med reparasjon- og livstidsgaranti, der produksjonen skaper arbeidsplasser.

– Sisters in Business er et eksempel på at bærekraftsambisjoner kan bli lønnsom forretning. Med støtten fra Handelens Miljøfond kan vi skape et enda bedre produkt, arbeide for langsiktige partnerskap og sikre flere arbeidsplasser, forteller Marianne Hildeng Vigneau, leder av dette prosjektet i Sisters in Business.


©Ingar Sørensen og Sisters in Business

Vanntett gjenbruk

Opplett Norge designer og produserer vanntette bærenett med avkapp fra gore tex-materiale og annet regntøystoff som ellers skulle blitt kastet. Kvaliteten på materialene som benyttes fører til at produktene har lang levetid. Samarbeid med næringslivet har bidratt til at de har mottatt avkapp av seilduker, brukte lastestropper, reklamasjonsregntøy og restmaterialer fra regntøyproduksjon.

Produksjonen skjer lokalt i Bergen, og Opplett samarbeider med attføringsbedrifter som bistår folk med å komme tilbake i arbeidslivet. Med støtte fra Handelens Miljøfond kan Opplett skalere opp, og dermed utvide samarbeid med næringsliv, arbeidsplasser og salgsaktører.

– Takket være denne støtten får vi muligheten til å fortsette og skalere opp vårt arbeid med å redusere plastposeforbruk og ressurssløsing - det er vi veldig takknemlig for! Vi skal fokusere på å skape lokalt engasjement og har mange spennende planer for året, som vi gleder oss til, sier William Ingvaldsen, daglig leder i Opplett Norge.

©Opplett

Slitesterke helseklær blir slitesterke handlenett

Health Workers leverer yrkesklær og tilbehør til helsepersonell i private- og offentlige klinikker, institusjoner, lege- og tannlegekontorer, og studenter innen helsefag, over hele landet.

Gjennom varemerket HWReuse! driver de reparasjon, gjenbruk og redesign av brukte helseklær og tekstiler. I helsenæringen blir tekstiler, som brukte uniformer og sengetøy, kastet når de blir slitt i sømmene, har flekker eller andre visuelle feil. Ofte er deler av tekstilet, som for- og bakstykke på tunika eller deler av buksebein på de kasserte uniformene fortsatt av god kvalitet. Tekstilene inneholder ca. 60% polyester og 40% bomull, og denhøye andelen polyester gir høy slitestyrke, og gjør tekstilene godt egnet som handlenett.

– Vi er veldig takknemlig for støtten vi får fra Handelens Miljøfond, uten denne støtten hadde vi ikke kunne gjennomført prosjektet. Nå gleder vi oss til å få satt fart på produksjonen og få introdusert handlenettene til markedet, sier daglig leder Pål Erik Haraldsen.

Health Workers ønsker å oppskalere produksjonen av handlenett fra brukte helseuniformer. De har fått støtte for å undersøke hvordan dette best mulig kan gjennomføres. Hvordan kan eksisterende elementer i uniformen anvendes på en effektiv måte? Og hvilke uniformstørrelser, modeller, farger og stoffkvaliteter er egnet, både for markedet og jevn materialtilgang?