Tilbake til nyhetsoversikten

Skal kutte plastposeforbruket på Svalbard

Handelens Miljøfond jobber for å redusere forbruket av plastposer i Norge. I begynnelsen av desember skal det utføres et plastposeeksperiment i Coop Svalbard, den eneste dagligvarebutikken på Svalbard, for å kartlegge om tiltak gir effekt.

Publisert: 05.desember, 2022
Sist oppdatert: 23.april, 2024

Hvorfor må poseforbruket ned?

For å oppfylle EU-krav og redusere bruken av plast, jobber Handelens Miljøfond for å redusere plastposeforbruket. EU jobber med nye og strengere krav knyttet til forbruk av plastposer, og fondet skal jobbe fram ulike reduksjonstiltak i samarbeid med medlemmene. En av dem er et pose-eksperiment i Coop Svalbard. Eksperimentet gjennomføres av selskapet Nudgelab på oppdrag for Handelens Miljøfond.

Vi vet at EU kommer med strengere krav, som også vil gjelde Norge. For å se hvilke tiltak som faktisk fungerer, må vi gjøre tester i butikk. Det er flott at Coop Svalbard har meldt seg frivillig for å teste tiltak i butikken sin, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Coop Svalbard ønsket å gjøre noe med plastposeforbruket, og tok kontakt med Coop Norge sentralt. De ble deretter satt i kontakt med Handelens Miljøfond som nettopp var ute etter å gjennomføre pose-eksperiment i butikk.

Vi i Coop Svalbard er opptatt av å både redusere forsøplingsrisiko i våre vakre naturskjønne omgivelser og ikke minst redusere vårt plastforbruk generelt. Derfor er samarbeidet med Handelens Miljøfond veldig interessant og vi gleder oss nå til å sette i gang med tiltak i butikken som vi håper gir effekt, sier Martine Eidem HR- og administrasjonsleder i Coop Svalbard.

Bedre for både miljøet og lommeboka

Coop skal gi gratis handlenett til kundene i julegave. Oppi handlenettet ligger avfallsposer på rull og en liten julehilsen som oppfordrer kundene til å bruke handlenettet på neste handletur. Tiltaket er basert på resultater fra en nyere studie, gjennomført av forskningsinstituttet NORSUS med støtte fra Handelens Miljøfond. Livssyklusanalysen viser at handlenett i polyester eller nylon er det beste bærealternativet for miljøet, og at avfallsposer på rull er best som avfallspose, siden den inneholder mindre plast. I tillegg er det billigere enn plastbæreposene som har blitt stadig dyrere.

Mange lurer på hva de skal bruke til avfallet når man slutter å kjøpe plastposer i kassen. Da kan vi glede folk med å fortelle at med avfallsposer på rull bruker man mindre plast og man sparer penger. Det eneste du må huske på er å ta med handlenettet når du handler, så heng det der du har jakken din eller andre steder som gjør at du husker det neste gang, tipser Lind.

Et unikt testmiljø

På Svalbard finnes det kun én dagligvarebutikk. Det gjør området til et unikt testmiljø, der man tydeligere kan se om tiltakene som gjøres i butikken faktisk gir effekt på forbruket av plastposer. Resultatene fra eksperimentet vil deles med resten av bransjen.

Nå håper vi tiltaket gir gode resultater og at det kan gjennomføres i flere kjeder dersom vi lykkes, avslutter Lind.