Tilbake til prosjektene

LSK tar opp kampen mot plastforsøpling

Lillestrøm Sportsklubb (LSK) ønsker å ta opp kampen mot plastforsøpling. Fotballen samler store mengder folk, og er en effektiv kanal for å nå ut til mange. LSK skal ta rollen som miljøambassadør i Fotball-Norge, rydde Øyeren og Nitelva for plast, ha hjemmekamper med solid miljøstempel, oppgradere kildesorteringssystemet på Åråsen, spille med grønt kapteinsbind, og utfordre publikum og samarbeidspartnere til å gi alt for miljøet.

LSK spiller med grønt kapteinsbind og tar opp kampen mot plastforsøpling
©LSK - LSK spiller med grønt kapteinsbind og tar opp kampen mot plastforsøpling

Store arrangementer, stort plastforsøplingsproblem

Rundt store arrangementer som fotballkamper, er plastforsøpling et problem. Konfetti og emballasje rundt mat og drikke er ofte å finne på tribunen og områder rundt stadion. Plastforsøplingen fra kampene tas av vinden og ender opp i naturen, og er ødeleggende for livet på land og i vann.

Spiller med grønt kapteinsbind
©LSK - Spiller med grønt kapteinsbind

Kommunikasjonstiltak, ryddeaksjoner og innsamlingsstasjoner

LSK er en av Norges største fotballklubber med stor aktivitet fra 5-årsalderen til voksenfotball. Det anslås at rundt 100 000 personer engasjerer seg i LSKs arrangementer gjennom et år.

LSK skal bidra til å redusere plastforsøpling på flere måter:

1. Påvirke folks holdninger med ulike kommunikasjonstiltak

 • Kickoff-arrangement med presentasjon av LSKs tiltak for å redusere plastforsøpling
 • Pressesaker for lokale og nasjonale medier om LSKs miljøtiltak og rolle med fokus på å redusere plastforsøpling
 • Frode Kippe spiller i 2019 med grønt kapteinsbind med Handelens Miljøfonds logo for å fronte saken
 • Kampanjevideo av Frode Kippe som oppfordrer supportere og publikum til å ta miljøansvar. Videoen blir vist på storskjerm på hjemmekamper.
 • Arrangere miljøkamp i samarbeid med Ragn Sells, med stort fokus på innsamling og gjenvinning av plast i forbindelse med en hjemmekamp på Åråsen.
 • Nettverkstur med sponsorpoolen på rundt 150 aktører, med plastforsøpling som tema, der bedriftene utfordres til selv å gjøre konkrete grep som bidrar til forebygging, gjenvinning og opprydding av plastforsøpling.
 • Kåre «årets miljøsupporter», hvor vinneren er den som kan dokumentere best mulig innsats for saken i 2019

2. Arrangere ryddeaksjoner

 • Arrangere «rydde-dag» der spillere både fra ungdomsavdeling og A-laget drar på storstilt aksjon i nærmiljøet. Kommunene og lokale skoler er også med.

3. Sikre flere og oppgraderte innsamlingsstasjoner

 • Få på plass flere og oppgraderte innsamlingsstasjoner for plastsøppel rundt stadion, LSK-Hallen og treningsfeltet på Åråsen.

2 tonn ryddet plastsøppel og gode holdninger

LSKs kommunikasjonsarbeid har bidratt til at flere hundre tusen personer har blitt eksponert for et viktig budskap. LSK hadde 5 nasjonale og lokale mediesaker om plastforsøpling, og det ble arrangert 2 ryddeaksjoner, hvor ca 200 personer deltok. Det ble totalt innsamlet 2 tonn søppel. Mange har Frode Kippe og LSKs fotballspillere som forbilde, og et forbilde med gode verdier og som plukker plast fra bakken har stor effekt på folks holdninger.

LSKs plastarbeid vil fremover bidra til at fotballfolk er mer oppmerksom på riktig håndtering av plastavfall på kamper. I tillegg har det bidratt til inspirasjon for andre klubber og for idretten generelt til å ta miljøansvar.

Fotballkamp der LSK har grønt kapteinsbånd
©LSK - Fotballkamp der LSK har grønt kapteinsbånd

Om LSK

 • En av Norges største fotballklubber
 • Legenden Frode Kippe spilte sin siste sesong med grønt kapteinsbind
 • Er det første fotballaget som tar rollen som miljøambassadør
 • 1. januar 2020 blir storkommunen Lillestrøm en realitet når Skedsmo, Fet og Sørum slås sammen

Publisert: 24.mars, 2020
Sist oppdatert: 14.desember, 2022