I flyktningeleire er det ofte mangelfull avfallshåndtering. Søppelet hoper seg opp, og plastsøppelet brukes også som brensel som beboere bruker for å holde varmen. Den prosessen frigjør helsefarlige gasser for alle som bor der, også mange barn. Det er behov for å sikre en bedre håndtering av plasten, og dette problemet ville Ingeniører Uten Grenser løse.
Prosjektet deres ved navn Waste for Warmth fikk støtte av Handelens Miljøfond til å lage isoleringsprodukter av plastavfall i flyktningeleire. Plastavfall brukes for å sørge for at for eksempel flyktningtelt eller skolebygg blir bedre isolert. Det vil gjøre at byggene holder bedre på varmen om vinteren, og at de er i bedre stand til å holde varmen ute om sommeren. For skolebygg er det også en stor fordel at isolering bidrar til mindre støy, for eksempel når det er monsun og regnet slår mot takene.
![](https://hmf.imgix.net/Prosjektbilder/Insulated-RHU-with-panels-and-floor-tiles-1.jpg?crop=focalpoint&domain=hmf.imgix.net&fit=crop&fm=pjpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=540&ixlib=php-3.3.1&q=82&usm=20&w=1200)
Plastavfall blir teltduker, tak og gulv
Ingeniører Uten Grenser lager plastavfall om til isolering i form av teltduker, tak eller gulv. Prosjektet bruker mindre maskiner som legger til rette for produksjon i mindre skala av isoleringsmateriale fra plastavfall. Prosjektet drives av Ingeniører Uten Grenser Norge, i samarbeid med lokale partnere som også er ingeniører.
![](https://hmf.imgix.net/Prosjektbilder/FloorTileInstallation2-1.jpg?crop=focalpoint&domain=hmf.imgix.net&fit=crop&fm=pjpg&fp-x=0.5&fp-y=0.5&h=540&ixlib=php-3.3.1&q=82&usm=20&w=1200)
Gjennom dette prosjektet skaper Ingeniører Uten Grenser et marked for lokalt plastavfall som ellers ville hopet seg opp eller blitt brent. Samtidig bidrar de til å bedre levekårene for mennesker som lever under krevende humanitære forhold, og skaper viktige arbeidsplasser for mennesker på flukt.