Tilbake til prosjektene

Minidokumentar går tekstilindustrien i sømmene

Fast fashion: Planetens siste skrik? er en minidokumentar som forklarer hvordan vårt overforbruk av klær påvirker miljø, dyr og mennesker. Den begynte som en undervisningsfilm, skreddersydd for ungdomsskole og videregående skole, men endte opp som noe som burde være pensum for alle.

Samtidig som stadig flere blir klar over at klesindustrien er en versting, fortsetter klær å være utrolig viktig for oss. For klær er ikke bare klær, men en stor del av hvem vi er og hvordan vi har det. Og har det uansett noe å si hva du og jeg gjør? Det undersøker programleder Rebecca Sophia Moe i denne dokumentaren.

Fast fashion: Planetens siste skrik? er en minidokumentar som forklarer at alle tekstiler, selv T-skjorta til 79 kroner, kommer med en høy kostnad for miljø, dyr og mennesker. Filmen forklarer et brennaktuelt, komplisert tema på under 25 minutter og viser hvordan tekstilforbruket vårt medfører både forurensning og forsøpling. . Intervjuobjektene belyser problemer og løsninger fra ulike vinkler og gir konkrete forslag til hva vi alle kan gjøre for å bidra.

Bilde av Anne Margrete Aasgaard, manusforfatter, og Fredrikke Friis Bertheussen, prosjektleder LOOP Miljøskole og for filmen "Fast Fashion: Planetens siste skrik?"
Fra venstre: Anne Margrete Aasgaard, manusforfatter, og Fredrikke Friis Bertheussen, prosjektleder LOOP Miljøskole og for filmen Fast Fashion: Planetens siste skrik? Foto: Thomas Brun.

Filmserie med 19 filmer

Minidokumentaren er produsert av LOOP Miljøskole, som lærer barn og unge å leve bærekraftig og ta vare på ressursene. De jobber for et samfunn uten overforbruk, der alle ressurser gjenvinnes og brukes på nytt.

Siden våren 2019 har LOOP Miljøskole samarbeidet med NRK Skole om å lage undervisningsfilmer som skal ruste unge til å skape en bærekraftig verden. De har laget en serie med undervisningsfilmer med tilhørende opplegg, som kan brukes i en rekke fag knyttet til området bærekraftig utvikling. Filmserien fikk navnet Bærekraftskolen og består av 19 filmer. Fast Fashion: Planetens siste skrik er den mest omfattende i rekken og har en spilletid på 25 minutter.

Se traileren her

Klær er noe som opptar ungdom og er en viktig identitetsbærer i dagens samfunn. Nordmenn generelt, og ungdom spesielt har et uvanlig høyt forbruk av klær. Vi kjøper mye mer enn det vi trenger og bruker klærne altfor kort. Dette betaler natur, miljø og mennesker verden over en høy pris for. De fleste tenker på miljøet når de kvitter seg med klær, men ikke når de kjøper seg nye. Det søkte prosjektpartnerne å gjøre noe med.

Fakta om utslipp og klær

  • I dag produseres nesten to tredjedeler av alle klær i syntetiske fibre.
  • Og: «I dag kommer så mye som 20-30 prosent av all mikroplast i havet fra syntetiske klær.
  • Hvert år handler vi 80.000 tonn med klær og tekstiler i Norge. Samtidig gir vi bort cirka 35.000 tonn
  • 97 prosent av de brukte tekstilene som samles inn i Norge blir eksportert for sortering, gjenbruk og gjenvinning i andre land.

Kildeliste finner du her.

Minidokumentaren tar med seerne og ungdommene i filmen på en reise der de får en ny forståelse av hvordan vårt forbruk av klær henger sammen med plastforsøpling i vann og på land, så vel som andre klima- og miljøutfordringer. Samtidig skal de få mange inspirerende tips til hvordan de kan kle seg mer bærekraftig fremover.

Målet med undervisningsfilmene er blant annet at barn og unge ser sammenhengene mellom vårt forbruk og plastforsøpling, og hvordan vårt forbruk her i Norge også fører til forsøpling på land og i vann andre steder i verden. I tillegg håper prosjektpartene at seerne får evnen til kritisk tankegang rundt plast- og forsøplingsproblematikk.

Ble du nysgjerrig på å se minidokumentaren?

Her finner du den i sin helhet.

Produksjonsinformasjon - Fast fashion: Planetens siste skrik?

Spilletid: 25 minutter.

Produksjon, regi, foto og klipp: LOOP Miljøskole ved Magnus Solhaug

Ansvarlig utgiver: LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning og NRK Skole.

Intervjuer med: Motehistoriker Ragnhild Brochmann, Framtiden i våre hender, Fredrik Myhre fra WWF, secondhand-entusiast Safari Yves Shabani, Fretex m.fl.

Egne kapitler om: Produksjon, trender, grønnvasking, mikroplast, gjenbruk og løsninger.

Publisert: 21.november, 2022
Sist oppdatert: 14.desember, 2022