Tilbake til prosjektene

Norsk hjørnesteinsbedrift skal lage elektromateriell i resirkulert plast

Trøndelagbaserte CTM Lyng utvikler nå en serie LED-lyskilder basert på gjenvunnet materiale, i hovedsak plast. Med støtte fra Handelens Miljøfond skal de gjøre plastavfall om til lysprodukter, designet for et langt og bærekraftig liv.

Norskproduserte produkter

Det Trøndelag-baserte selskapet CTM Lyng utvikler og produserer elektro- og VVS-materiell primært for boliger, leiligheter, hytter og kontorbygg, sammen med boligutbyggere som TOBB og OBOS, og med grossister i VVS- og elektrobransjen som sine viktigste kunder. Produksjonen foregår i Vanvikan, mens salg og utvikling finner sted i Klæbu, og selskapet har totalt 75 ansatte fordelt på de to lokasjonene.

Nå har de fått støtte av Handelens Miljøfond til å utvikle en rekke lysprodukter produsert av resirkulert plast, skapt for å kunne gjenvinnes på nytt i et sirkulærøkonomisk kretsløp etter endt brukstid. Satsingen har fått merkenavnet Circuline, og selskapet vil starte med downlights, plafonder og LED-plater i resirkulert plast, før planen er å utvide kolleksjonen.

Terje Lillemo, administrerende direktør i selskapet.

Designet for et langt liv

Circuline-lyskildene er nye produkter for CTM Lyng som designes fra bunnen av. Derfor har produsenten større mulighet til å kunne hensynta tilgjengelighet på typer og kvaliteter på resirkulert plastråstoff i designprosessen. Selskapet har som mål at produktene skal være laget av så høy andel resirkulert plast som mulig, og at de skal være 100 prosent resirkulerbare, slik at de kan inngå i et sirkulært livsløp.

I første omgang vil gjenbruksplasten tas i bruk i høyteknologiske elektriske installasjoner, særlig da i skjulte installasjoner hvor egenskaper er førsteprioritet. Etter hvert er målet å kutte bruk av jomfruelig plast over hele produktlinja, slik at all plasten selskapet bruker er i gjenvunnet materiale.

Selskapet har samarbeidet med en masterstudent fra NTNU. Denne prototypen ble laget i anledning hennes masteroppgave, og har derfor litt ekstra utsmykning.

Selskapet estimerer at de og samarbeidspartnerne vil ta i bruk 150–200 tonn resirkulert plast bare i dette prosjektet. De understreker at potensialet i Norge er mye større, da innsamlingen av den vanlige typen plast brukt i elektronikk er på mange tusen tonn hvert år. Bare norske Revac AS, som er en av de største bedriftene innen behandling av elektrisk og elektronisk avfall i Europa, samler årlig inn 12 000–15 000 tonn plast av denne typen. CTM Lyng ser for seg en framtid der hvert eneste tonn av plast de bruker skal gjenvinnes og brukes i nye produkter.

Det brukes mer plast i lyskilder enn de fleste av oss ser. Denne ligger på baksiden og synes kun for innstallatør.

Krever utstrakt testing og utvikling

For å finne gode løsninger som kan sikre utstrakt bruk av resirkulerte plastmaterialer i sine produkter gjennomfører selskapet derfor omfattende testing og utprøving sammen med en rekke kompetente samarbeidspartnere. Både råmaterialene, prototyper og sluttproduktene må testes og kvalitetssjekkes.

Vil skape et marked for resirkulert plast

Markedet for denne typen høyverdige resirkulerte plastmaterialer har hittil vært svært lite. Derfor har CTM Lyng også satt seg som mål å etablere både en sirkulærverdikjede og et marked for denne typen plast. Satsingen på nettopp lyskilder vil gjøre prosjektet synlig, noe selskapet mener vil bidra til å flytte grenser og utvikle markedet for bruk av gjenvunnet plast i elektro- og lysprodukter.

Planen er å utvikle en råvare som kvalitetsmessig kan måle seg med jomfruelig plast. Sluttproduktet skal ikke bare være like bra som tilsvarende produkter laget av jomfruelig plast, men bedre. I tillegg skal de da ha et lengre livsløp og kunne gå rett inn i et sirkulært kretsløp etter endt bruk. Når disse produktene kommer på markedet, vil ikke konkurrentene ha andre valg enn å følge etter.

Etter at prosjektet er gjennomført, vil CTM Lyng tilby tilgang på dette materialet til alle som ønsker det. På den måten ønsker de å bidra til at all plast som brukes i elektro- og elektronikkprodukter skal kunne få «nytt liv».

Publisert: 05.juli, 2022
Sist oppdatert: 14.desember, 2022