Tilbake til prosjektene

Plastkrabben

Jo flere som er bevisst og har kunnskap om plastens påvirkning på naturen, jo mindre plastforsøpling vil havne på avveie. En kunstner, et idrettslag og elever ved Averøy ungdomsskole har plukket plast og laget miljøskulpturen Plastkrabben. Plastkrabben er plassert ved turistperlen Atlanterhavsveien, og påminner de mange tusen besøkende at plast aldri forsvinner helt. Viktig budskap fortelles om og om igjen.

Plastkrabben på plass ved Atlanterhavsveien
©Eirik Audunson Skaar - Plastkrabben på plass ved Atlanterhavsveien

Plast i naturen forsvinner aldri helt

Plast er et svært slitesterkt materiale, og dersom det havner i naturen blir det liggende veldig lenge før det etterhvert blir til mikroplast. Dette er skadelig for mennesker, dyr og økosystemer på land og i vann. For å hindre at plasten havner på avveie, er det viktig å øke folks kunnskap og bevissthet om plastens egenskaper og påvirkning på naturen.

Plastsøppel som ble ryddet og brukt for å lage plastkrabben
©Eirik Audunson Skaar - Plastsøppel som ble ryddet og brukt for å lage plastkrabben

Rydding og varig kunnskapsformidling

Plastkrabben er en miljøskulptur laget av kunstner Eirik Audunson Skaar, i samarbeid med Havørn idrettslag. Den er plassert ved turistperlen Atlanterhavsveien og blir passert av 250 000 personer hvert år. Mellom 20 000 og 40 000 norske og utenlandske turister samt lokalbefolkning stopper årlig for å nyte kystnaturen nettopp her, og blir nå møtt av den iøyenfallende Plastkrabben som en tydelig og tankevekkende fortelling om plasten i havet.

Plastkrabben er laget av søppel som 230 ungdommer fra Averøy ungdomsskole og Idrettslaget Havørn har ryddet på et av de mest populære friluftsområdene nord på Averøy. Over et halvt tonn plastsøppel ble innsamlet, sortert og analysert. Analysen viste at søppelet kommer fra fiskerier, godsskip, industrier på land, og fra private husholdninger, strandgjester, småbåtturister og bilister. Plastsøppelet ble deretter brukt til å lage miljøskulpturen som er 7,5 meter bred og 2,5 meter høy.

Averøy kommune og Nasjonale turistveger stiller ut Plastkrabben langs Atlanterhavsveien i sesongen 2019/20. Skulpturen skal være en påminnelse for turister og besøkende om de store mengdene med plast som finnes i havet, og at plast aldri forsvinner helt.

Kunstner Eirik Audunson Skaar lager plastkrabben
©Eirik Audunson Skaar - Kunstner Eirik Audunson Skaar lager plastkrabben

Gjør miljøproblem om til kunst og formidling

Plastkrabben gjør et miljøproblem om til kunst. 230 ungdommer ryddet bort et halvt tonn plast fra naturen, som etterpå ble brukt for å lage Plastkrabben. Kunstverket er nå en offentlig attraksjon ved et av Norges store turistmål: Atlanterhavsveien. Plastkrabben gir ungdommen og de mange besøkende kunnskap og påminnelse om miljøproblemene som plasten skaper og hvor lang det tar før plasten brytes ned i naturen. Dette visuelle budskapet fortelles om og om igjen til alle som går forbi.

Prosjektet vekket stor interesse i media og fikk omtale i 12 saker, både nasjonalt og internasjonalt. Fra NRK Norge Rundt, til andre siden av Nord-Atlanteren i Canadian Broadcasting Company (CBC). Neste år er planen å starte et nytt krabbeprosjekt på Newfoundland. Viktig budskap når frem til enda flere folk, på den andre siden av Nord-Atlanteren.

Kunstner Eirik Audunson Skaar ved plastkrabben
©Eirik Audunson Skaar - Kunstner Eirik Audunson Skaar ved plastkrabben

Om Plastkrabben

  • En miljøskulptur plassert ved turistpopulære Atlanterhavsveien
  • Er laget av laget av kunstner Eirik Audunson Skaar, med plastsøppel som ungdommer har plukket fra naturen
  • Skal være en visuell og selvforklarende påminnelse som gir kunnskap om at plast finnes overalt langs kysten og at plasten aldri forsvinner helt når den først har havnet der
Ungdommene som ryddet plastsøppelet
©Eirik Audunson Skaar - Ungdommene som ryddet plastsøppelet

Publisert: 01.april, 2020
Sist oppdatert: 14.desember, 2022