Tilbake til prosjektene

Setter Norge på kartet med sin smarte innsamlingsteknologi

Hvert år produseres mange milliarder ulike medisinske engangsprodukter. Produktene inneholder store mengder plast av høy kvalitet. Hittil har disse plastproduktene havnet på deponi eller gått til forbrenning. Med støtte fra Handelens Miljøfond har GRIN utviklet teknologien som trengs for å gjøre produktene sirkulære – og nå spres teknologien utover landegrensene.

GRIN startet sin reise med ideen om at det burde være mulig å implementere returordninger, tilsvarende pantesystemet vi benytter for flasker, på flere produkter. Selskapet ble grunnlagt i 2018, med ideen om å utvikle et smart innsamlingssystem for gjenbruk av bærenett fremfor plastposer, bygd på samme konsept som pantemaskinen for flasker. I starten bestod prosjektet av samarbeid med lokale butikker og kjøpesenter i Oslo, hvor kundene kunne leie og levere inn handlenett, og benytte seg av GRINs digitale pantesystem for å få utbetalt panten.

Grïunderne ville skalere opp og begynte å utvikle smartere digitale løsninger, sensorsystem og maskinlæring. Dette gjorde teknologien til midtpunktet. Fremfor å tilby løsninger for spesifikke produkter, startet de med å tilby smart innsamling, altså returteknologi, som tjeneste for en rekke produkter. Det viste seg å være et smart grep, for da de ble kontaktet om en spennende mulighet som ville redusere plastforbruket drastisk var de klare.

Her ser du noen av dem som jobber i GRIN sammen med teknologien de jobber med. Siden bildet ble tatt har oppdragene blitt flere og teamet har vokst.

Potensial for å redusere årlige CO2-utslipp med 5,2 millioner tonn

Smittefare og hygiene gjør at legemiddelbransjen i stor grad benytter engangsprodukter. Dette gjelder både på legesentre og sykehus, med ting som hansker og beskyttere på apparat, men også produkter pasientene tar med seg hjem. Alt fra insulinpenner, inhalatorer og sprøyter til elektroniske produkter som bærbare sensorer og måleutstyr brukes i kort tid, eller som insulinpennen, kun én gang.

I 2020 ble GRIN kontaktet av Novo Nordisk som ville undersøke muligheten for å samle inn nettopp insulinpenner ved hjelp av GRINs teknologi. De hadde lyst til å gjøre noe med et enormt plastproblem. Over en milliard insulinpenner produseres hvert år, over hele verden. Det tilsvarer rundt 42 000 tonn oljebasert plastavfall hvert år. Om de store leverandørene får samlet inn bare fem prosent av sine insulinpenner i året, vil gjenvinningen øke med over 2000 tonn plast. Det tilsvarer vekten av 500 elefanter – hvert år. GRIN og Novo Nordisk samarbeidet i et innovasjonsprosjekt der de utviklet en returløsning som ble presentert for farmasøytbransjen - og det ble startskuddet for kontakt med store globale leverandører av medisinsk utstyr, som Philips og Janssen, og arbeid med flere andre typer medisinsk utstyr.

En mulig plassering av innsamlingsteknologien er på apotek. Når pastproduktet er ferdig i bruk kan man ta det med til apoteket og levere det til gjenvinning samtidig som man henter ut nye produkter.

Nå deltar GRIN i et stort prosjekt på EU-nivå, der deres teknologi vil bli plassert ut i blant annet Slovenia, Belgia og Spania i løpet av de nærmeste to årene. Teknologien virker på tvers av land, og bidrar både til å redusere forsøplingsrisiko og klimagassutslipp, ettersom teknologien også vil kunne øke plastgjenvinningen. Dersom returraten for digitale helseprodukter, som blodsukkermåler på arm med sensor, øker fra dagens 0 prosent til 70 prosent i 2030 vil CO2-utslipp kunne reduseres med opp til 5,2 millioner tonn på årsbasis.

Fremskynder overgangen fra lineært til sirkulert

Det grønne skiftet er avhengig av digital innovasjon og utvikling av ny teknologi. GRINs teknologi åpner for at mange flere produkter kan gå fra å være lineære til sirkulære, ettersom den kan tilpasses de fleste produkter uten å gå tilbake til start. Med støtte fra Handelens Miljøfond utviklet GRIN prototypen som har gjort at alt fra utstyrsleverandører innen helsesektoren, restauranter og takeaway-leverandører og offentlige kantinesystemer har sett potensialet i gjenbruksteknologien. Hvem vet hvilken bransje som blir den neste til å dra nytte av den?

Publisert: 10.februar, 2023
Sist oppdatert: 16.februar, 2023