Tilbake til prosjektene

Sparer opptil 70 prosent av engangshanskebruken

AutoGlove vil revolusjonere måten vi bruker engangshansker på. Maskinen gjør det trygt, hygienisk og enkelt å ta hanskene av og på, og vil spare miljøet for enorme mengder plastavfall. Nå skal selskapet bak nyvinningen gjøre produktet både rimeligere og mer tilgjengelig, takket være midler fra Handelens Miljøfond.

Foto: Tryge Sørli - wemade.no

Kan spare i snitt 120 kilo plasthansker årlig

I matbransjen skal man etter Mattilsynets føringer skifte engangshansker minst hver halvtime. Ofte må de skiftes mye oftere enn dette. Se for deg at du jobber på et serveringssted hvor du både tilbereder maten og håndterer kundekontakt og betaling, for eksempel en bensinstasjon. Hver gang du får en bestilling fra en kunde, må du ta på hansker for å lage maten og ta dem av igjen for å slå inn beløpet i kassa og motta betaling. Tar du imot penger eller håndterer kassaapparatet med hanskene på, skal de ikke berøre maten, og du må derfor skifte hansker mellom hver gang. Men ikke med AutoGlove.

Foto: Tryge Sørli - wemade.no

Enklere, raskere og mer hygienisk

Hanskesystemet er utviklet av Ecocentric Innovation AS og kan brukes på alle engangshansker av nitril, latex eller vinyl. Hanskene tres på to ringer og settes ned i en maskin som deretter utvider dem ved hjelp av undertrykk fra en luftpumpemotor, noe som gjør det både enklere og raskere å ta hanskene på og av.

Dette bidrar i seg selv til mer hygienisk bruk av engangshansker, men systemet har også teknologi som reduserer bakteriene. Hver gang hanskene settes nedi maskinen, utløses nemlig et UVC-lys som utsetter hanskeoverflaten for bakteriereduserende stråling. Selskapet jobber nå også med å finne løsninger for at UVC-strålingen skal kunne brukes for å bekjempe spredningen av covid-19.

Foto: Tryge Sørli - wemade.no

Støtten vil gjøre produktet tilgjengelig for flere

Interessen for AutoGlove har vært stor, og matbransjen er altså selskapets første satsningsområde. Selskapet har utført tester som viser at matserveringssteder kan redusere forbruket med opp mot 70 prosent i løpet av en måned. Det betyr at et gjennomsnittlig serveringssted i denne kategorien vil kunne redusere plasthanskeavfallet sitt med 120 kilo i året. Med bortimot 3000 serveringssteder bare i dette segmentet av bransjen, innebærer det at en reduksjon i bruken av plast, vil gi store miljøgevinster.

Foto: Tryge Sørli - wemade.no

Foreløpig ligger utsalgsprisen betraktelig høyere enn serveringsbransjens betalingsvilje, men det skal støtten fra Handelens Miljøfond gjøre noe med. Midlene skal nemlig brukes til å videreutvikle produktet, finne de beste og mest kostnadseffektive samarbeidspartnerne og flytte produksjonen. AutoGlove skal bli rimeligere å produsere, slik at utsalgsprisen kan senkes betraktelig. I tillegg vil selskapet ta kontroll over distribusjonen og gjøre det enklere å nå ut til flere ved å sette opp en egen nettbutikk.

Publisert: 01.juli, 2021
Sist oppdatert: 14.desember, 2022