Derfor blir plastbæreposen dyrere

Publisert: 01.april, 2025
Sist oppdatert: 01.april, 2025

Hvorfor har plastposen blitt så dyr?

Kontingenten øker fra 3 kroner til 4 kroner fra og med 1. april 2025 fordi forbruket av plastposer ikke går fort nok ned. EUs krav og vårt mål er 40 plastposer per innbygger i snitt innen utgangen av 2025. I Norge lå vi på 70 poser i begynnelsen av 2025.

Det betyr at vi må redusere forbruket med ca 30 poser i år. Det er samme reduksjon som vi har oppnådd de to siste årene gjennom en kombinasjon av kontingentøkning og handlings- og holdningsskapende tiltak. Derfor følger vi samme oppskrift også i 2025. Økt kontingent bidrar til at man sparer mer på å bytte til handlenett, sekk eller veske. Sammen med miljøgevinsten motiverer dette forhåpentligvis enda flere til å endre vaner, slik at vi når målet om 40 poser i 2025.

Hva er vitsen med å redusere bruken av plastposer i Norge?

Norge må redusere forbruket av plastposer fordi regelverket i EU, som Norge er en del av gjennom EØS-avtalen, krever at forbruket må reduseres.

I tillegg har nordmenn brukt unødvendig mange plastposer, noe som medfører utslipp både ved produksjon, transport og avfallsforbrenning. Derfor er det bra for miljøet at vi kutter ut de unødvendige plastposene og bruker handlenett i stedet.

Hva skal jeg bruke i stedet for plastbæreposer?

Miljøregnskap viser at det beste for miljøet er å bruke ting om igjen. Derfor anbefaler vi at du bruker et handlenett av polyester eller nylon som du får kjøpt der du handler til vanlig. Det er også helt supert å bruke en sekk eller veske som du har fra før.

Til avfallet ditt anbefaler vi at du bruker avfallposer på rull, de er mye tynnere, så da bruker du ikke like mye plast som før. Posene på rull kan også fås i flere størrelser, og passer ofte bedre i beholderen i kjøkkenbenken din.

Les mer!

Hvor går pengene jeg betaler for posen?

Mange butikker og kjeder i Norge er medlem i Handelens Miljøfond og betaler en kontingent på plastposer til fondet. Fra 1. april er kontingenten på 4 kr, så for hver plastpose du kjøper hos ett av medlemmene, går det nå 4 kroner til Handelens Miljøfond.

Daglig leder i Handelens Miljøfond Cecilie Lind, er tydelig om bevisstheten man bør ha som forbruker

«Som forbruker er det viktig at du er klar over at ikke alle butikker betaler kontingent, men disponerer hele poseinntekten selv. Så hvis du står i butikken og synes posene er dyre, anbefaler vi å sjekke om butikken bidrar til Handelens Miljøfond eller putter pengene i egen lomme.»

Under ser du en oversikt over hvordan pengene blir fordelt om du kjøper en pose hos en av våre medlemmer:

Om du betaler 6,75 kr for en plastpose hos et medlem går...

4 kr

til Handelens Miljøfond som bruker pengene på plastprosjekter

1,35 kr

til staten i moms

1,40 kr

til butikken som bl.a dekker innkjøp, transport, lager og eventuell fortjeneste

Alle midlene fondet får inn er øremerket miljøtiltak fordelt på tre hovedformål:

Redusere bruken av plastposer
Redusere plastposeforbruket i Norge, kutte utslipp og oppfylle EUs krav om 40 plastbæreposer årlig per person innen 2025.
Rydde og forebygge plastforsøpling
Tiltak som rydder og forebygger plast i naturen, samt støtte til forskning og innovative løsninger.
Mindre og smartere bruk av plast
Prosjekter som reduserer unødvendig plast, øker resirkulering og fremmer bruk av resirkulert plast i produkter.