Tilbake til nyhetsoversikten

Lyser ut 50 millioner til å gjøre plasten sirkulær

1. juni lyser Handelens Miljøfond ut 50 millioner til prosjekter som bidrar til å gjøre plastbruken mer sirkulær. De vil ha ambisjonsnivået opp.

Publisert: 31.mai, 2023
Sist oppdatert: 01.juni, 2023

I en fersk rapport laget av Systemiq i tett samarbeid med norske kunnskapsmiljøer og eksperter og finansiert av Handelens Miljøfond, kommer det fram at norsk plastbruk i dag kun er 22 prosent sirkulær, men at det er mulig å øke sirkulariteten til 70 % innen 2040 hvis de rette tiltakene iverksettes.

– Ambisjonsnivået må kraftig opp, og vi vil bidra til å akselerere utviklingen. Derfor lyser vi nå ut 50 millioner til prosjekter som fokuserer på å gjøre plasten sirkulær, enten det er ved hjelp av smart design og økt levetid, reparasjon og ombruk, substitusjon, nye forretningsmodeller eller annet som bidrar til økt sirkularitet, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Søknadsfristen er 1. september, så potensielle søkere skal ha god tid til å få kloke tanker ned på papiret og finne relevante partnere til sitt prosjekt.

– Vi håper potensielle søkere bruker tiden godt, og ser frem til å høre fra både teknologer, forskere, plastindustri og gjenvinnere. Det er så enkelt som dette – kan din virksomhet ta oss nærmere en sirkulær plastøkonomi? Da bør du søke støtte fra oss, avslutter Lind.

Utlysningen retter seg mot prosjekter som bidrar til:

  • Reparasjon og ombruk av produkter

  • Mindre bruk av plast med smart design og/eller økt levetid av produkter

  • Nye forretningsmodeller som bidrar til å dele og/eller sørger for ombruk av produkter og emballasje

  • Substitusjon: Erstatte plast med alternative materialer

  • Økt bruk av resirkulert plast

  • Teknologisk utvikling: Sporing og merking, sorterings- og gjenvinningsteknologi

  • Gjenvinning i lukkede kretsløp

Søknadsfrist: 1. september

Total ramme: 50 millioner