Tilbake til prosjektene

Barneteater mot plast i havet

Det er viktig at læring rundt miljø og miljøvern starter tidlig. Forestillingen “Fisken & plasten” er et forebyggende barneteater mot plast i havet for barn i alderen 1-6 år. Teateret skal engasjere og hjelpe barna med å ta vare på livet i havet. Med pedagogisk formidlingsform og alderstilpasset budskap får barn i hele Sør og Midt-Norge lære om plastforsøpling i havet, og hva barn og voksne kan gjøre for å løse problemet.

Barn ser på forestillingen "Fisken & plasten", et barneteater mot plast i havet. ©Apeland
©Apeland
Barn som ser på forestillingen om fisk og plast i havet
©Eskil AS

Dagens barn er morgendagens voksne

Det er viktig at læring rundt miljø og miljøvern starter tidlig, og at barna får et forhold til temaet fra de er små. Dagens barn er morgendagens voksne - det er de som skal forvalte ressursene om noen år.

Barn ser på forestillingen om fisk og plast i havet
©Apeland

Pedagogisk formidling av viktig budskap

Eskil Rønningsbakken er en av verdens fremste balansekunstnere, og ønsker å engasjere barn og unge til aktivitet og er opptatt av å ta vare på naturen. Han har derfor startet initiativet "Fisken & plasten", en forebyggende teaterforestillingen for barn i alderen 1-6 år som skal engasjere og hjelpe dem med å ta vare på livet i havet.

Målet er å belyse problematikken omkring plastforsøpling i havet, og fortelle hva vi kan gjøre for å løse problemet. Eskil har laget undervisnings- og underholdningsopplegg for barn i snart tjue år og har lært hva som skal til for å nå frem til barna. De aller minste liker tydelige former og farger, mens de eldste barna treffer man gjennom dialog. Gjennom en kunstnerisk forestilling, formidles et viktig budskap på en engasjerende og pedagogisk måte med sirkusartist Christer og akrobat Mara, samt musikk, dans, fysisk teater, bruk av dukker og sjablonger, farger og lyseffekter. Forestillingen skaper klare bilder rundt følgende spørsmål:

  • Hvorfor kommer plasten i sjøen?
  • Hva slags konsekvenser har dette for alt levende liv i vannet?
  • Hva må gjøres for å stoppe denne utviklingen?
  • Hva kan barna og vi voksne gjøre?

Flere tusen barn har lært om plast i havet

Med støtte fra Handelens Miljøfond, har nesten 300 barnehager i Sør og Midt-Norge fått forestillingen på besøk. På ca 5 måneder har 90 forestillinger blitt holdt for nesten 7 000 barn. Forestillingen har turnert på andre arenaer som bibliotek, museum og sentre, hvor et viktig budskap også har blitt presentert for ansatte og familier.

Forestillingen har utelukkende fått positiv respons, og noen av barnehagene har til og med selv begynt med egne prosjekter med plast i fokus etter forestillingen. Neste år skal forestillingen også vises i Nord-Norge.

Glade barn etter forestillingen om fisken og plast i havet
©Apeland

Om forestillingen «Fisken og plasten»

  • Teaterturné for barn fra 1 til 6 år med budskap om å ta vare på livet i havet.
  • Bruker virkemidlene musikk, bevegelse, dukker, sjablonger, farger og lyseffekter.
  • Koreografi og utøvelse av Christer Pettersen (33 år) fra Ski. Han er utdannet sirkusartist ved Ecole Supérieure des Arts du Cirque i Brüssel. Maria Zimmerli (31 år) kommer fra Sveits og behersker flere sjangre innen dans og akrobatikk.
  • Regissør og produsent er Eskil Rønningsbakken (39 år). Han er en kjent balansekunstner, og bidratt til utviklingen av kulturskoletilbud innen kroppsbeherskelse og arrangerer friluftscamper.

Publisert: 01.april, 2020
Sist oppdatert: 14.desember, 2022