Tilbake til nyhetsoversikten

Handelen øker miljøinnsatsen

Medlemmene i Handelens Miljøfond vil bidra mer til å redusere plastposebruken og Handelens Miljøfonds arbeid. Kontingenten per plastpose økes fra en til to kroner per plastpose fra første august, og planlegges økt til tre kroner fra januar 2024.

Publisert: 19.juli, 2023
Sist oppdatert: 19.juli, 2023

Rundt 80 kjeder og butikker, med nær 11 000 utsalgssteder, bidrar til miljøtiltak gjennom å betale kontingent til Handelens Miljøfond for plastposene de selger. Fra første august dobles kontingenten, til to kroner per pose. Dette er ett av flere tiltak handelen og fondet iverksetter for å redusere plastposebruken i Norge. Målet er å redusere forbruket til under 40 plastposer per innbygger innen 2025.

– Plastforbruket vårt er en del av både natur- og klimakrisen. I Norge brukte vi over 722 millioner plastposer i fjor, som er 132 poser per innbygger. Det er unødvendig mange poser, og nå vil handelen bære mer av ansvaret for å redusere forbruket, forteller Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Forrige kontingentøkning ga effekt

Kontingentøkningen er et sentralt tiltak for å redusere Norges plastposeforbruk. Det gjør det også mulig for Handelens Miljøfond å støtte enda flere plast- og miljøtiltak. Den 1. januar 2022 økte Handelens Miljøfond kontingenten fra 50 øre til 1 krone per plastpose. Samme år brukte nordmenn nær 100 millioner færre plastposer enn året før.

– Da vi økte kontingenten forrige gang, så vi at plastposeforbruket gikk ned. Flere har begynt å bruke ombruksalternativer som handlenett, og det er den utviklingen vi ønsker å forsterke. Ved å bruke handlenett i butikken og avfallsposer på rull til avfall kan en husstand kutte plastforbruket sitt betydelig, forklarer Lind.

I høst skal fondet sette i gang omfattende arbeid for å få nordmenn til å bytte ut plastposer med handlenett. Blant annet skal fondet gjennomføre holdningsskapende arbeid og nudging-tiltak i og utenfor butikk i samarbeid med medlemsbutikkene, og få nordmenn til å sy og bruke egne handlenett gjennom samarbeid med Fæbrik.

- Vi gleder oss til en hektisk og spennende høst. Vi skal nå det ambisiøse reduksjonsmålet vi har for plastposer i Norge, og vi har ikke mer enn tiden av veien. Arbeidet vårt vil være synlig for mange nordmenn fremover, så hold øyne og ører åpne, avslutter Lind.