Tilbake til nyhetsoversikten

Slik blir julehandelen litt grønnere

Er du en av mange som tar innspurten av julehandelen i disse dager? Bytt ut plastposen med handlenett, det sparer deg for både penger, plast og plassproblemer, i følge medlemmene i Handelens Miljøfond.

Publisert: 19.desember, 2022
Sist oppdatert: 20.desember, 2022

Høytid for forbruk

- Dette er årets mest hektiske tid, vi selger rundt 50 prosent mer i desember enn alle andre måneder. Jernia er manges Go To når de ikke vet hva de skal ha. Det gir en god salgsmåned, med påfølgende høyt plastposesalg, sier Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia og styremedlem i Handelens Miljøfond.

Jernia er medlem i Handelens Miljøfond, og bidrar dermed med 1 krone per plastpose de selger til å løse miljøproblemer knyttet til plast. Likevel vil Jernia og de andre medlemmene i Handelens Miljøfond at du kjøper færre plastposer fremover.

- Juletid er ikke bare høytid for familietid og hygge, det er også en høytid for forbruk. Et enkelt grep for redusere plastforbruket ditt er å bytte ut plastposene med handlenett, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond. - Vi bruker veldig mange plastposer i Norge sammenlignet med andre land, og det kan vi ikke fortsette med.

Hold julegavene hemmelige i handlenettet

- Vi har lenge jobbet for å redusere miljøavtrykket i Jernia-kjeden, og det er ikke uten grunn. For mange boder er fulle av ting vi har kjøpt som vi ikke lenger bruker. For mye leveres til loppemarkeder eller ender på gjenbruksstasjoner uten å ha vært brukt lenge nok. I tillegg medfører innkjøpene bruk av engangsplast, i form av plastposen. Vi håper folk vil være bevisst på sitt plastkonsum på årets handlerunde og velge handlenett i stedet, sier Karlsen.

Miljøfondets leder har følgende råd til dem som planlegger innspurten av julehandlingen

- Ta med deg et handlenett eller en pose du har liggende hjemme når du skal handle de siste gavene. Da sparer du penger og miljøet for enda mer plast. I tillegg er det bedre plass i handlenettene. Og har du en nysgjerrigper i hus, så unngår du å røpe hvor gaven er kjøpt. Det kan jo være nyttig i disse førjulstider, avslutter Lind smilende.