Sneipen er farlig både når den røykes – og etterpå
Stadig færre blir hekta på nikotin, men i overskuelig framtid kommer det fortsatt til å bli røykt sigaretter og inntatt snus her i Norge – og det forsøpler. En fersk rapport anslår at sneip og snus utgjør hele 63 prosent av alt søppelet som havner på avveie i Oslo. Det til tross for at dette avfallet inneholder både plastkomponenter og giftstoffer, og utgjør en alvorlig trussel mot naturen. Dette ville Sneipfritt gjøre noe med.
Det geniale askebegeret
De gule askebegrene fra Sneipfritt – kalt ballot bins, eller avstemningskasser – henger stadig flere steder der folk tar seg en røykepause, og består av to snus- og sneip-kammere med hvert sitt vindu. Øverst stilles et spørsmål, og røykere og snusere avgir sitt svar ved å velge å kaste sneipen og snusen til høyre eller venstre: Hva er den beste superkraften – usynlighet eller å kunne fly? Ville du helst reist til fremtiden eller fortiden? Er det for tidlig med julepynt i november?Når avfallet bygger seg opp over tid får publikum et inntrykk av hvilket alternativt som er mest populært, og enten det er til glede eller forargelse, får man lyst til å delta selv. Da havner ikke stumpene på bakken! Som bonus gjør Sneipfritt oss på en humørfylt måte mer bevisst på forsøplingen snus og røyking medfører.
Ble rammet av korona
Forretningsmodellen til Sneipfritt er å leie ut ballot bins til blant annet utelivsaktører, festivaler, kommuner og utdanningsinstitusjoner, og erfaringene fra blant annet Øyafestivalen, McDonalds, Rusken og Høyskolen Kristiania er at produktet både vekker oppmerksomhet og har en god effekt på forsøplingsproblemet.
Driften krever imidlertid en del innsats. Askebegrene skal importeres og lagres, og når de er montert skal de vedlikeholdes og tømmes med jevne mellomrom. Data må samles inn for å måle den reelle reduksjonen av sneipavfall. Ødelagte askebegre skal gjenbrukes, og helst ønsker Sneipfritt å kunne resirkulere selve sneipene også. For at det skal kunne bli flere ballot bins rundt omkring i samfunnet, må Sneipfritt dessuten drive markedsføring og salg.
I 2020 var det planlagt et stort fremstøt mot at av de mest gunstige arenaene for ballot bins som avfallsreduksjonstiltak – eventer. Det kunne skaffet selskapet midler til å øke bemanningen til både utvikling, drift og salg og løftet det et stort skritt videre. Men alt ble stanset av covid-pandemien. Heldigvis visste Sneipfritt at Handelens Miljøfond støtter prosjekter som reduserer plastforsøpling, og sendte fondet en søknad.
Nå vokser Sneipfritt videre
Takket være tilskudd fra Handelens Miljøfond har to-personsbedriften Sneipfritt nå kunnet gjennomføre en solid oppbemanning.
En ny 25 prosent-stilling går til markedsføring av ballot bins, slik at selskapet kan skaffe kunder ut over dem som tar direkte kontakt etter å ha sett et av de kreative askebegrene. Og en ny 30 prosent-stilling jobber direkte mot events og festivaler, som har vist seg å være inntektsgivende og gode matcher for konseptet. Trolig kan denne stillingen videreføres også etter neste års festivalsommer, bare på ryggen av inntektene den genererer.
Stillingene frigjør kapasitet i ledelsen av selskapet, som dermed kan drive enda mer salg og utvikling. Dette skaper mer plast-reduksjon og mer holdningsendring. Det fører også til mer inntekter, som vil gjøre det mulig å skape varige arbeidsplasser for de som ansettes. I tillegg vil de nye stillingene i seg selv føre til mersalg og større miljøeffekt.