Tilbake til nyhetsoversikten

428 søkere i konkurranse om 110 miljømillioner

Siden 2018 har Handelens Miljøfond støttet mer enn 500 miljøprosjekter med mer enn 500 millioner, både i Norge og globalt. Hele 428 søkere konkurrerer om årets pott.

Publisert: 14.oktober, 2021
Sist oppdatert: 18.oktober, 2021

Handelens Miljøfond ble opprettet i 2017, og begynte å dele ut midler for å redusere plastens miljøproblemer i 2018. 1. september i år lyste fondet ut midler for fjerde gang, og la 110 millioner på bordet. Totalt 428 søknader ble sendt inn, og de gir hverandre hard konkurranse.

- Søknadene vi får inn blir stadig bedre, og bedre prosjekter fører til høyere miljøeffekt. Det gjør jobben med å velge hvem som skal få støtte mer komplisert, men det er kun et luksusproblem, sier Eirik Oland, fungerende daglig leder i Handelens Miljøfond.

Ny sirkulær-utlysning

Nytt av årets utlysningsrunde var en utlysning dedikert til sirkulære løsninger og redusert plastbruk.

- Denne utlysningen ble godt mottatt, og vi har mange spennende søknader å lese. Norge kan glede seg over mange spennende prosjekter på sirkulærøkonomi fremover, sier Oland.

Det var mulig å søke om støtte i seks ulike utlysninger:

1. Frivillig rydding og forebyggende tiltak

Støtte til rydding og initiativer med stort potensiale til å forebygge plastforsøpling og redusere bruken av plastbæreposer.

2. Redusere plastforsøpling internasjonalt

Støtte til større prosjekter for å redusere plastforsøpling i land med store plastproblemer og små ressurser.

3. Sirkulære løsninger og redusert plastbruk

Støtte til prosjekter som bidrar til økt andel gjenvinnbare plastprodukter, mer miljøvennlige alternativer til kortlivet plast, eller utvikling av nye forretningsmodeller som bidrar til redusert plastforbruk.

4. Økt bruk av resirkulert plast

Støtte til aktører og tiltak som vil ta i bruk mer resirkulert plast.

5. Kunnskap om miljøeffekter og miljøløsninger

Støtte til prosjekter som bidrar til å dekke kunnskapshull om plastens miljøproblemer og løsningene som trengs for å løse disse utfordringene.

6. Teknologi for renere hav

Støtte til innovasjon og teknologi som sikrer mer effektiv rydding av elver, havner og havbunn og som kan stoppe tap av fiskeredskaper og plastforsøpling fra fiske og oppdrett.

Grundig prosess

Administrasjonen gjør en første filtrering før søknadene sendes til et eksternt innstillingsråd bestående av eksperter innenfor feltet, som deretter innstiller på hvem som skal få midler. Til slutt skal søknadene godkjennes av Handelens Miljøfonds styre. Hvem som mottar støtte vil annonseres i desember.

- Det tar tid å gjennomføre en grundig og rettferdig behandling av søknader, og vi jobber så fort vi klarer. Vi jobber på for å få det til på denne siden av året, fordi vi vet det er viktig for søkerne å gå inn i nytt år og vite med sikkerhet om de kan regne med midler fra oss eller ikke, sier Oland.

Her kan du lese mer om årets utlysning.