Tilbake til nyhetsoversikten

Begynn å bruke restavfallspose på rull

Plastposen har blitt dyrere og mange lurer: Om jeg ikke skal kjøpe plastbæreposer, hva skal jeg da bruke til søppelbøtta?

Publisert: 09.august, 2023
Sist oppdatert: 11.august, 2023

Mange har kanskje fått med seg at plastposen øker i pris. Det er fordi Handelens Miljøfond økte kontingenten til sine medlemmer nå i juli.

– Vi må redusere bruken av engangsplast i Norge. I fjor kjøpte nordmenn 722 millioner plastposer. Det er 100 millioner færre enn året før, men vi må kutte mer. Derfor følger vi spent med på effektene av økt plastposepris. Vi håper det gjør at folk tenker seg om en ekstra gang før de sier ja takk til plastpose, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Ny plastposepris

Prisen på plastposer økte i mange butikker tirsdag 1. august. Det førte til en flom av henvendelser til miljøfondet.

– Veldig mange lurer på hva de skal bruke til restavfallet, om de ikke lenger skal kjøpe plastposer i butikken. I Norge er de fleste av oss vant til å kjøpe plastbærepose i butikken, bruke den til én handletur og så bruke den til restavfallet. Nå må vi bytte ut plastposen, og det mest miljøvennlige er å bytte til å bruke restavfallsposer på rull i kombinasjon med handlenett eller en sekk man har hjemme, sier Lind.

Her finner du restavfallsposene

Et viktig spørsmål må besvares. Hvor kjøper man slike poser?

– Restavfallsposer kan du kjøpe i både dagligvare-, jernvare og andre butikker med bredt vareutvalg. De befinner seg ikke alltid samme sted i butikken, men det kan være lurt å lete der du finner vaskemidler, bakepapir eller brødposer. Eller spør en ansatt, sier Lind.

Restavfallsposer finnes i ulike størrelser, tykkelser og farger.

– Noen foretrekker en litt tykkere type, og de er også å anbefale dersom man før har opplevd at restavfallsposene har revnet. Det er mange ulike avfallsbeholder under kjøkkenbenken der ute, og man har kanskje også en mindre beholder på badet. Det er derfor fint å kunne kjøpe poser som faktisk passer. Uansett hvilken man velger vil man spare minst halvparten av plasten sammenliknet med en vanlig plastbærepose, sier Lind.

Hvilke handlenett er mest miljøvennlige?

Blant handlenett finnes det også et stort utvalg. I en studie gjennomført av Norsus, senter for bærekraftsforskning i 2022, fant forskerne at handlenett i nylon eller polyester var mest miljøvennlig. De trengte kun å bli brukt 8 åtte ganger for å miljømessig likestilles med en plastpose som brukes én gang. Til sammenligning måtte et økologisk bomullsnett måtte brukes 68 ganger.

– Du kjøper det kun én gang, og miljøbelastningen av å lage dem fordeles over antall ganger de blir brukt. Derfor er kombinasjonen med handlenett og restavfallsposer på rull den beste kombinasjonen både for lommebok og miljø, avslutter Lind.

Daglig leder Cecilie Lind viser frem de ulike typene handlenett. Foto: Max Emanuelson.