Tilbake til nyhetsoversikten

Her finner du innhold fra Plastuka

Plastuka var del av den digitale Zerokonferansen 2020. Gikk du glipp av plastsesjonene? Alt innholdet er tilgjengelig her!

Publisert: 17.desember, 2020
Sist oppdatert: 11.mars, 2021

Nordlys og måne skinner over vinter og fjellandskap
Tobias Bjørkli/Pexels.com

Plastuka ble arrangerert av Handelens MIljøfond i samarbeid med Zero og var del av Zerokonferansen 2020. Gikk du glipp av innholdet? Fortvil ikke, vi har gjort det tilgjengelig, gratis og for alle som vil se!

Lær vi hvilken rolle plast har for å kutte klimagassutslipp, hva vi må gjøre for å kutte samfunnets forbruk av plast, og hvordan oljebransjens plan for å sikre seg mot nedgangstider ved hjelp av plasten kanskje ikke kommer til å gå helt etter planen.

Plast og klimagasser hånd i hånd

Når man tenker CO2, tenker man på biler og tungtransport. Tenker man på plast, tenker man den stygge plastforsøplingen i naturen. Færre tenker på sammenhengen mellom plast og CO2. Er det et kompromiss mellom å rydde eller varme opp havet? Må vi velge eller henger de sammen?

Vi hører fra Prof. Dr. Martin R. Stuchtey som er Co-Founder og Managing Partner i Systemiq. Systemic har vært med å lage en rapport som ser på hva som må gjøres for å løse plastproblemet innen 2040. Og hans budskap er tydelig - skal vi løse klimakrisen, må vi løse plastproblemet!

Se filmen her

Bærekraftig bruk av plast - er det mulig?

Vi hører fra Per Klevnäs, som er partner i Material Economics, et konsulentbyrå som jobber med bærekraft og sirkulærøkonomi. De har laget rapporten The Circular Economy - a Powerful Force for Climate Mitigation (2018), der de har regnet på hva vi kan gjøre for å redusere plastmengden i årene fremover. De dårlige nyhetene er at vi er veldig langt fra mål. De gode nyhetene er at det finnes masse ulike tiltak vi kan gjøre for å få bukt med problemet.

Se filmen her

Oljen - en stranded asset?

Kingsmill Bond er en av de skarpeste analytikerne av investeringer på olje og klima og jobber i den britiske tenketanken Carbon Tracker. Han presenterer sin analyse av i hvilken grad plast kan redde olje- og petrokjemi-industrien. Når kan vi forvente at oljealderen har nådd sin topp og hvordan vil det påvirke etterspørsel etter olje og utslipp av klimagasser? Vi får også høre fra en bedrift som har tatt et stort og viktig steg vekk fra oljeavhengigheten.

Se filmen her