Tilbake til nyhetsoversikten

FNs miljøprogram (UNEP) og Handelens Miljøfond skal samarbeide mot plastforsøpling

Midler fra Handelens Miljøfond skal bidra til å rydde opp i verdens plastforsøpling. Under Arendalsuka ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Handelens Miljøfond og FNs miljøprogram.

Publisert: 15.august, 2018
Sist oppdatert: 02.juni, 2020

Eirik Oland fra Handelens Miljøfond og Erik Solheim fra FNs miljøprogram

Midler fra Handelens Miljøfond skal bidra til å rydde opp i verdens plastforsøpling. Under Arendalsuka ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Handelens Miljøfond og FNs miljøprogram.

– Plastsøppel flytter seg med havet og kjenner ingen landegrenser. Derfor er det gledelig at Handelens Miljøfond også ønsker å jobbe internasjonalt mot plastforsøpling, på steder hvor problemene er større enn i Norge, sier Erik Solheim, sjef for FNs miljøprogram.

Avtalen ble undertegnet i forbindelse med at startskuddet for Handelens Miljøfond går 15. august. Butikker og kjeder betaler en kontingent til Handelens Miljøfond basert på antall plastbæreposer. Midlene skal gå til prosjekter og tiltak som skal redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere bruk av plastbæreposer.

– Plast er et miljøproblem, som handelen i Norge også har vært en del av. Nå ønsker handelen å rydde opp, både i Norge og internasjonalt. Samarbeidsavtalen med FNs miljøprogram gjør Handelens Miljøfond i stand til å bruke pengene fra norske plastposer der behovene er store og hvor de kan gi god effekt, sier Eirik Oland i Handelens Miljøfond.

Samarbeidsavtalen er i form av et Memorandum of Understanding (MoU), hvor FNs miljøprogram og Handelens Miljøfond har en felles forståelse om å jobbe for å redusere plastforsøplingen i verden.

Handelens Miljøfond har som ambisjon å være Norges viktigste private bidragsyter for å løse problemer og utnytte muligheter knyttet til bruk av plast. Det er ventet at Handelens Miljøfond vil få inn 300-400 millioner kroner per år, hvor noen av disse pengene skal gå til miljøtiltak utenfor Norge.

Medlemmene i Handelens Miljøfond er store og små aktører innen dagligvare- og faghandel. Medlemmene står for omkring 80 prosent av plastposesalget i Norge.