Tilbake til nyhetsoversikten

Handelens Miljøfond er tre år!

I november fylte Handelens Miljøfond tre år. På tre år har vi blitt ti ansatte, og delt ut 276 millioner til nøyaktig 269 prosjekter som er med på å løse plastens miljøproblemer.

Publisert: 14.desember, 2020
Sist oppdatert: 26.februar, 2021

Handelens Miljøfond ble opprettet på tampen av 2017, som et svar på EUs plastbæreposedirektiv. Fondet jobber for å redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere forbruk av plastbæreposer.

- På tre år har vi delt ut 276 millioner til nøyaktig 269 prosjekter som er med på å løse plastens miljøproblemer. Det er et stort privilegium å kunne bidra med midler som gjør en stor forskjell for miljøet, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Nasjonalt ryddeprogram på plass

I september i år startet Handelens Miljøfond det nasjonale ryddeprogrammet Rydd Norge. Det er allerede godt i gang. I Nordland, Vestland og Trøndelag er anbudsrunden i gang og tilbud inne.

- Med Rydd Norge gjør vi noe som aldri før er gjort i Norge. Vi går strukturert til verks for å rydde hele landet, og første steg er 40 prosent av ytre kyst i hele Norge og Svalbard, og utvalgte vassdrag. Før var jobben overlatt til entusiastiske frivillige, men nå tar vi ansvar så vi kan løfte ryddeinnnsatsen og sammen få søpla helt vekk! Neste år skal vi bruke 130 millioner bare på dette, sier Hansson.

Stor søknadsvekst

Antall søknader har bare vokst med årene. Det samme har summene som deles ut.

- Stadig flere viktige miljøer kjenner til oss nå, og vi jobber for at miljøeffekten skal fortsette å vokse. I høst fikk vi inn mer enn 500 søknader om støtte. Det er gledelig at det er så mange dyktige og engasjerte folk der ute, og så mange spennende prosjekter å støtte. Selv om summen vi deler ut øker blir det stadig tøffere konkurranse om midlene. Du kan si det er et nyttig luksusproblem, sier Hansson.

Norgeshistoriens største miljøfond

I dag er 85 prosent av varehandelen medlemmer i Handelens Miljøfond. Når forbruker kjøper en plastbærepose hos en av fondets medlemmer går 50 øre per pose til fondet.

- Medlemmenes forpliktelse og forbrukernes kroner har gjort Handelens Miljøfond til Norgeshistoriens suverent største private miljøfond. Den store jobben vi står overfor nå er å få ambisjonene for å fjerne plastens miljøproblemer kraftig opp. Plastmengdene verdenssamfunnet bruker hvert år ligger an til å dobles de neste tyve årene, og innsatsen er nødt til å øke betraktelig om vi skal få dette problemet under kontroll. Det skal vi i Handelens MIljøfond bidra til, sier Hansson.