Tilbake til nyhetsoversikten
Drone under vann som leter etter plast

Handelens Miljøfond setter fart på plastteknologi

Handelens Miljøfond tildeler 10 millioner kroner til teknologiprosjekter som skal øke plastgjenvinning og redusere plastforsøpling. I søknadsperioden mellom 15. oktober til 1. desember (2019) fikk fondet inn 71 søknader på totalt 127 millioner kroner.

Publisert: 13.februar, 2020
Sist oppdatert: 02.juni, 2020

- Teknologi og innovasjon er viktig for å løse plastproblemet, og vi har fått inn svært gode søknader. Vi ønsker å være en pådriver til at flere ingeniører, gründere og teknologi- og innovasjonsmiljøer engasjerer seg i arbeidet med å løse miljøproblemer knyttet til plast, og søknadspågangen bekrefter at vi har satt i gang noe viktig, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Økt prioritering av teknologiprosjekter

Fondets første rettede teknologiutlysning hadde en ramme på 10 millioner kroner. Det ble søkt om alt fra teknologi for å finne av tapt fiskeredskap, plattformer for sirkulære verdikjeder, til teknologier for utnyttelse av plastavfall. Av de 71 søknadene som kom inn, er det 8 prosjekter som får støtte. Prosjektene skal bidra til mer gjenvinning og mer opprydding, og begge deler nødvendig for å løse plastproblemene.

- Plastproblemene vi står overfor i dag krever ny teknologi, og prosjektene vi nå støtter skal bidra til dette. I vår neste utlysning som skjer til høsten vil vi øke tildelingsrammen for teknologiprosjekter for å kunne støtte enda flere prosjekter. Vi skal sette fart i plastteknologien, sier Hansson.

Gjenbruk av plast i nye produkter

Et av prosjektene som får støtte er Sintef. Med midler fra Handelen Miljøfond skal forskningsinstituttet utvikle en prosess for å gjenvinne kompositter av plast og glassfiber som blant annet er mye brukt i båter og etterhvert vindmølleblader. Gjenbruk av plast i nye produkter som dette er gode eksempler på sirkulærøkonomi.