Tilbake til nyhetsoversikten

Handelens Miljøfonds medlemmer reduserer bruk av plastbæreposer

Stadig flere av Handelens Miljøfonds medlemmer tar tak for å redusere forbruket av plastbæreposer. Gina Tricot og H&M har gått helt over til papirposer, Spar tilbyr lik pris på papirposer og plastbæreposer, og Kolonial erstatter plastbæreposer med pappkasser.

Publisert: 11.desember, 2019
Sist oppdatert: 02.juni, 2020

- Handelen tar ansvar, og samarbeider med forbrukerne, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

-Redusert bruk av plastbæreposer er viktig, også fordi det bidrar til den virkelig storejobben: Redusert bruk av unødig plast, mer effektiv plastbruk, mer gjenbruk av plast og mer resirkulerbar plast. Her har handelen, resten av næringslivet og myndighetene en stor jobb å gjøre, og det er oppmuntrende å se at stadig flere tar ansvar, sier Hansson.

Ett mål, flere fremgangsmåter

Forbruket av plastbæreposer i Norge er høyt. Nordmenn ligger på toppen i Europa av antall plastbæreposer per person. Derfor har Handelens Miljøfond satt som mål å redusere forbruket av plastbæreposer i Norge med minst 20% innen utløpet av 2020.

Etter at fondet ble stiftet i 2017, har forbruket av plastbæreposer gått ned med 10%. Som et av Norges verktøy for å oppfylle EUs plastbæreposedirektiv, skal fondet bidra til å kutte forbruket ytterligere. I 2020 gjennomfører fondet en nasjonal kampanje for å redusere plastbæreposeforbruket. I tillegg engasjerer flere av fondets medlemmer seg med egne tiltak for å bidra.

Gina Tricot
I januar 2019 besluttet Gina Tricot å stoppe produksjonen av tradisjonelle plastbæreposer, og erstattet det med papirposer laget av 100% resirkulert FSC papir. Butikkjeden selger nå kun papirposer til forbrukere, og avgjørelsen ble tatt fordi papir er nedbrytbart, og selskapet ønsker å gjøre tiltak som minimerer plastforsøpling i naturen.

- Gina Tricot har i løpet av 2019 fokusert på plastbruk og hvordan man skal minimere det. Vi ønsker å unngå å bruke så mye fossilt råstoff som mulig i emballasje og forpakning. For å oppnå mer bærekraftig plastforbruk må vi bruke materialet smartere og mindre. Vi begynte med å identifisere de største mulighetene våre for å unngå plast i verdikjeden for å få mest mulig utslag. Vi streber etter å fjerne all unødvendig emballasje som mulig, sier Emma Garrote, global produksjons- og bærekraftsleder i Gina Tricot.

Spar
Fra 25. november tar dagligvarekjeden SPAR samme pris på papirposene som plastposene i butikken. Dette gjør de for at forbrukere skal kunne kutte forbruket av plastbæreposer uten å måtte betale ekstra.

- SPAR er stolt medlem i Handelens Miljøfond. Vi jobber hardt for å bidra til mindre plast i naturen. Å sette ned prisen på papirposer, kutte ut alt av plastsugerør og kutte forbruket av plast med over 100tonn pr år i våre Frukt og Grøntavdelinger er noen eksempler på dette, sier Martin Munthe-Kaas, markedssjef i SPAR/EUROSPAR.

H&M
Hennes & Mauritz (H&M) har besluttet å gå helt bort fra plastbæreposer, og tilbyr nå forbrukere kun papirposer.

- I H&M ønsker vi å bruke vår størrelse og rekkevidde til å lede en endring til en sirkulær og klimapositiv motebransje. Som del av dette forplikter vi oss til å fjerne all unødvendig og problematisk plast innen 2025 og vi har derfor blant annet nå gått over til papirposer, sier Kristin Fjeld kommunikasjonssjef i H&M.

Kolonial
Kolonial besluttet nylig å kutte plastbæreposene, og erstatter dette nå med pappesker. Selskapet beregner at en pappkasse erstatter forbruket av 3 plastbæreposer, og mener at det reduserer klimautslippet med over 40% per eske levert.

- Vi har vært en plastposeversting, men nå kutter vi dette produktet helt og erstatter det med pappesker. Tusen takk til alle våre engasjerte kunder som kommer med tips til hvordan vi kan gjøre handelen mer miljøvennlig! Kutt av plastbæreposer er bare toppen av plastberget, og vi ser frem til å samarbeide videre med Handelens Miljøfond og våre kunder om de andre plastområdene, sier Karl Munthe-Kaas, administrerende direktør i Kolonial.