Tilbake til nyhetsoversikten
Dykker gransker et tapt fiskeredskap
The Vortex Swim / Ben Lecomte© / Photographer: Corbin Marshall

Hawaii Pacific University får midler til å beskytte korallrev mot plastforurensning

Handelens Miljøfond har gitt Center for Marine Debris Research ved Hawaii Pacific University 2,5 millioner kroner, tilsvarende 233 000 dollar, for å fjerne spøkelsesgarn fra Hawaiis korallrev og granske de ansvarlige fiskeriene.

Publisert: 27.april, 2020
Sist oppdatert: 03.juni, 2020

Tapte eller forlatte fiskeredskaper, som også omtales som spøkelsesutstyr, utgjør en stor del av plastforurensningen som skylles i land på Hawaiis strender. Før de havner på strendene, fanger disse buntene med plastavfall både fisk og andre dyr i havet, og skader verdifullt korallrev på Hawaii.

– Tildelingen fra Handelens Miljøfond er en gamechanger. Det har vært svært begrensede midler tilgjengelig, både lokalt og nasjonalt, til å håndtere de store mengdene med plast som havstrømmene fører med seg til vårt dyrebare marine miljø. Denne utenlandske finansieringen vil kickstarte et viktig program for å bekjempe det enorme plastforsøplingsproblemet på Hawaii, sier dr. Jennifer Lynch, nestleder i Center for Marine Debris Research.

– Spøkelsesfiske er et av mange eksempler på allmenningens tragedie, som bare kan løses gjennom systematisk dokumentasjon, informasjon og dialog. Vi har stor tillit til at HPU Research Center vil bidra stort til nettopp dette, sier Rasmus Hansson, daglig leder for Handelens Miljøfond.

Det ambisiøse ettårige prosjektet har fire mål:

  1. Fjerne fiskeredskaper fra korallrevene og deretter gi det til det lokale gjenvinningsprogrammet Nets to Energy
  2. Fotodokumentere funnene og ta prøver av utstyret for å finne ut hvilke fiskerier det stammer fra
  3. Samarbeide og sammenligne data med andre internasjonale forskningsorganisasjoner for å sikre kvaliteten på dataene
  4. Offentliggjøre resultatene i et fagfellevurdert tidsskrift som grunnlag for den løpende innsatsen

Prosjektet skal til slutt undersøke muligheten for å etablere et program for langsiktig overvåking og opprydding av spøkelsesgarn i havet rundt øyene på Hawaii.

– Tanken er å arbeide sammen med de ansvarlige fiskeriene for å finne, spore og fjerne redskapene fra havet før det kommer inn mot korallrevene og skader dem. På denne måten kan vi forebygge en del skader og bidra til at Hawaiis korallrev vokser og blomstrer, sier Lynch.