Tilbake til nyhetsoversikten

Lyser ut 5 millioner til å redusere plastposebruken

Platsposebruken i Norge skal kraftig ned de neste årene og nå lyser Handelens Miljøfond ut 5 millioner til prosjekter som kan bidra til å redusere forbruket.

Publisert: 31.mars, 2023
Sist oppdatert: 23.april, 2024

– Vi kjøper i snitt 135 plastposer per person i Norge på et år. Det er over 600 000 millioner plastposer i året. Vi har sett en nedgang de siste årene, men vi må enda mer ned. I snitt skal vi ikke kjøpe mer enn 40 plastposer i året 2025. For å klare dette må vi ha et bredt sett med tiltak, derfor søker vi nå gode ideer gjennom en utlysning på 5 millioner kroner, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Målet på 40 plastposer per person kommer fra EU, og alle land i EU og EØS må jobbe for å nå det.

– Plastposer er engangsplast, og det er et veldig godt sted å starte når vi skal redusere plastbruken vår. Dersom vi reduserer bruken til 40 plastbæreposer per innbygger vil vi spare over 5000 tonn plast i året til sammen, sier Lind.

Men er det et så stort miljøproblem da?

I Norge brukes 80 prosent av plastbæreposene som avfallspose etter handleturen. Derfor tenker mange at plastposen er miljøvennlig.

– Mange ønsker å være miljøvennlige og gjenbruker plastbæreposen i avfallsdunken sin. Men en plastbærepose er laget for å bære. Derfor består den av langt mer plast enn det man trenger for å håndtere avfall. Og derfor oppfordrer vi til å bruke handlenett i butikken og heller kjøpe avfallsposer på rull til avfallsdunken. Det er både mer miljøvennlig og billigere, sier Lind.

Dette ser vi etter

Søknadsfristen er løpende, så det er bare å sende inn søknader til potten er tom. Fondet er ute etter prosjekter som øker bruken av handlenett og avfallsposer på rull til fordel for plastposen, belønningssystemer for forbrukere som velger bort plastbæreposer og ny teknologi og nye løsninger som reduserer bruken av plastbæreposer i Norge.

– Fellesnevneren er at prosjektet må bidra til få ned plastposebruken og jo flere plastposer det er mulig å kutte, jo sterkere stiller prosjektet i konkurransen. Vi håper på mange gode søknader, sier Lind.

Les mer og søk her.

Søknadsfrist er løpende.