Tilbake til nyhetsoversikten

Ny TV-serie dypdykker i Norges plastproblem

Denne uken lanseres TV-serien Plasthavet på NRK TV. Serien viser det urovekkende omfanget av plastforsøplingen i Norge og påvirkningen den har på natur og dyreliv. Serien har blitt realisert med støtte fra Handelens Miljøfond.

Publisert: 29.november, 2021
Sist oppdatert: 06.desember, 2021

Foto: Pandora Film AS.

Mange i Norge tror at plastforsøplingsproblemet kun gjelder utenfor Norges grenser. Der tar de grundig feil. I den nye TV-serien på fire episoder som skal vises NRK TV fra og med 29. november, får nordmenn et innblikk i omfanget av plastforsøplingen i norsk natur, og påvirkningen den har på natur og dyreliv.

Publikum får se sterkt forsøplede viker og øyer. Vi får et innblikk i hvordan plastforsøplingen påvirker selv de minste organismene i økosystemet vårt. Vi får lære om plast som har blitt liggende over lang tid, og hvordan det påvirker jordsmonnet og strukturen på landskapet. Og ikke minst, hvordan plasten påvirker livene til både dyr og mennesker.

Forskerne fant mengder med plastavfall, deriblant en gammel flipflopen. Plast har utrolig lang nedbrytningstid og kan skape store problemer i naturen i mange år.
Foto: Pandora Film AS. Forskerne fant mengder med plastavfall, deriblant denne gamle flipflopen. Plast har utrolig lang nedbrytningstid og kan skape store problemer i naturen i mange år.

Til tross for at man rammes av motløshet øyeblikk, får man også håp. Episodene viser det fantastiske arbeidet som skjer rundt omkring for å få øke kunnskapen om miljøproblemet og for å ta tak i det store miljøproblemet. Handelens Miljøfond har bidratt til å realisere mer enn halvparten av prosjektene som vises i serien.

- Serien gir god mulighet for publikum til å få et innblikk i hva våre midler går til og miljøeffekten det gir. Vi er stolte over å ha bidratt til å realisere både produksjon av serien, og gjennomføringen av alle de viktige prosjektene som vises frem, sier Eirik Oland, fungerende daglig leder i Handelens Miljøfond.

Disse prosjektene møter vi

Fra første episode av serien Plasthavet møter vi disse prosjektene som er realisert med støtte fra Handelens Miljøfond:

  • Plasthavet, Pandora Film AS: Produksjon av TV-serien om plast i havet. Serien skal øke kunnskap og bevissthet om omfanget av plastforsøplingsproblemet i Norge og påvirkningen den har på vår natur og dyreliv.

  • Levende hav, Norges Miljøvernforbund og In the same boat: Et flytende miljøsenter med navn Miljødronningen, bemannet av langtidsfrivillige slik at miljøstasjonen kan tilby teknisk støtte i form av båter og utstyr til ryddeaksjoner, en logistikktjeneste, henting av depot fra egne og andres ryddeaksjoner, og hjelp til organisering av aksjoner.

  • Lisle Lyngøyna, NORCE: Forskningsinstituttet NORCE skal undersøke hvilke konsekvenser plastforsøplingen har hatt for Lisle Lyngøynas økosystemer, og hvilken effekt plastrydding har i et miljø der plasten har blitt en del av naturen.

  • Kartlegging plastforsøpling, NORCE: Kartlegging av plastforsøpling i Vestland ved bruk av blant annet flyfoto. Karleggingsprosjektet er satt i gang i forbindelse med Handelens Miljøfonds nasjonale ryddeprogram Rydd Norge, som skal rydde 40 prosent av hele ytre kyst, Svalbard og prioriterte vassdrag innen utgangen av 2023.